Islam 30.06.2024 | 19:37

OŠTRA REAKCIJA MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE: Napad u Beogradu je posledica pogrešnog razumevanja vere i mržnje

Izvor: Mešihat Islamske zajednice Srbije
OŠTRA REAKCIJA MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE: Napad u Beogradu je posledica pogrešnog razumevanja vere i mržnje
Printcreen, Freepik

Povodom nedavnog terorističkog čina u glavnom gradu Srbije, Mešihat u svom saopštenju ističe da je islam vera mira, suživota i tolerancije, te da je napad posledica zloupotrebe onih koji žele da poremete dobre međususedske odnose hrišćana i pripadnika islama.

U jeku nedavnih tragičnih dešavanja u Beogradu, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izdao je saopštenje u kojem najoštrije osuđuje teroristički napad koji se desio 29. juna 2024. godine. Meta ovog zločina bila je nedužna osoba čija je dužnost da brine o bezbednosti svih građana, stavljajući svoj život na kocku za sigurnost drugih.

U svom saopštenju, Mešihat Islamske zajednice ističe da zloupotreba islama u svrhu opravdavanja nasilnih činova predstavlja izopačenje prave suštine ove vere. Islam je, kako navode, vera mira, suživota, tolerancije i poštovanja svih ljudi i njihovih opredeljenja. Svako drugačije tumačenje ili manifestovanje vere smatra se skrnavljenjem i odstupanjem od prakse poslednjeg Alahovog poslanika, Muhameda.

Printcreen, Freepik
 

"Mešihat Islamske zajednice ne želi da komentariše medijske navode o mestu boravka, rođenja, niti 'prelaska na islam' počinioca, jer čin za kojim je posegnuo nema opravdanje ni u jednoj objavljenoj nebeskoj veri.

Taj čin je posledica pogrešnog razumevanja, mržnje, isključivosti, negativnog uticaja ili zloupotrebe istog od strane onih koji ne žele da na prostoru Srbije pripadnici islama i hrišćanstva žive u miru, već da se tradicija dobrih međususedskih odnosa poremeti, te da mir i blagostanje u društvu zamene strah i beznađe“, navodi se u saopštenju.

Mešihat apeluje na nadležne državne organe da temeljno istraže ovaj slučaj kako bi se otkrili saučesnici ili nalogodavci, te da se identifikuju izvori mržnje i podsticanja na nasilje.

Printcreen, Freepik
 

„Islamska zajednica upozorava da su ovakve pojave posledica postojanja nelegalnih tzv.’misionarsko-humanitarnih’ centara, u kojima edukaciju vrše nekompetentna lica, kriminalne ili sumnjive prošlosti, nad kojima Islamska zajednica nema nikakvu kontrolu niti uvid u njihovo delovanje, već je zbog smetnje spomenutima i sama, sa svojim čelnicima, bila meta istih“, navodi se u saopštenju.

U zaključku, Mešihat Islamske zajednice poziva na vraćanje jedinstva Islamske zajednice u Srbiji, koje je narušeno 2007. godine, i na borbu protiv svakog nelegalnog i van institucionalnog islamskog misionarskog delovanja. Ovo je, kako navode, neophodno za očuvanje vere islama, sigurnosti muslimana, države i svih građana.