Aktuelno iz SPC 06.07.2024 | 10:32

SVETOGRĐE U HRVATSKOJ: U Brđanima pored Siska, oskrnavljen Hram Svetog Georgija

Izvor: Eparhija gornjokarlovačka
Autor: Saša Tošić
SVETOGRĐE U HRVATSKOJ: U Brđanima pored Siska, oskrnavljen Hram Svetog Georgija
SPC / Eparhija gornjokarlovačka

Zajednicu vernika u opštini Sunja potresao je vandalski čin u svetinji sagrađenoj 1730. godine, koja je u Drugom svetskom ratu porušena, obnovljena tek 1972. godine, ali nikada nije privedena bogoslužbenoj upotrebi, pa su verske službe obavljane u drvenoj kapeli.

U tihi poslepodnevni čas, kad bi svaka svetinja trebalo da bude mesto mira i molitve, Hram Svetog velikomučenika Georgija u Brđanima, opština Sunja pored Siska, u petrinjskoj parohiji, postao je mesto vandalskog čina. Ovaj sveti hram, koji nosi vekove istorije i duhovnosti, oskrnavljen je na način koji potresa dušu svakog vernika.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Oskrnavljena ikona Svetog velikomučenika Georgija

Portu hrama ispunili su nepoznati muškarci, a neki od njih su se odvažili na svetogrđe i provali u samu svetinju, gde su bespoštedno oštetili mobilijar i oskrnavili bogoslužbene predmete.

- Prema rečima očevidaca, u poslepodnevnim časovima, u dvorištu hrama je primećen određeni broj nepoznatih muških osoba koji su, ili deo njih, izvršili provalu u hram i tom prilikom oštetili mobilijar i oskrnavili bogoslužbene predmete - navodi se na sajtu Eparhije gornjokarlovačke.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Oskrnavljeni  Hram Svetog velikomučenika Georgija u Brđanima

Naknadno je podneta kaznena prijava protiv počinitelja ovog gnusnog dela. Jedan od njih je pronađen i sproveden na dalje ispitivanje u Policijsku stanicu, dok se za ostalim učesnicima još uvek traga. Ovaj događaj naglašava važnost očuvanja naših svetinja i molitve za mir i pravdu.

Ovaj vandalski čin izazvao je duboku tugu među vernicima i sveštenstvom, posebno zbog istorijskog značaja ovog hrama. Hram Svetog velikomučenika Georgija u Brđanima sagrađen je daleke 1730. godine, samo da bi bio srušen u vihoru Drugog svetskog rata 1941. godine. Ipak, vera i odlučnost vernika omogućile su da se odmah nakon rata podigne drvena kapela, koja je do danas služila kao mesto bogosluženja. Novi hram izgrađen je 1972. godine, ali nažalost nikada nije priveden bogoslužbenoj upotrebi.

SPC / Eparhija gornjokarlovačka
Oskrnavljeni  Hram Svetog velikomučenika Georgija u Brđanima

U ovim teškim trenucima, srca vernika su ispunjena tugom, ali i molitvama za obnovu i zaštitu našeg svetog hrama. Neka nas ovaj čin podseti na snagu vere i zajedništva, koja će uvek nadvladati tamu neznanja i vandalizma.