Aktuelno iz SPC 12.09.2024 | 13:36

VANDALIZAM I SVETOGRĐE U HRVATSKOJ: Oskrnavljeni hramovi Srpske pravoslavne crkve i groblje u Petrinji

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VANDALIZAM I SVETOGRĐE U HRVATSKOJ: Oskrnavljeni hramovi Srpske pravoslavne crkve i groblje u Petrinji
SPC/Eparhija gornjokarlovačka

Noćni napad na dve svetinje: Hram Svetog Spiridona i Hram Svetog oca Nikolaja postali cilj napada i uznemirili vernike, dok policija traži počinioce ovih incidenata.

U noći između 10. i 11. septembra 2024. godine, spokoj u Petrinji narušen je mržnjom i svetogrđem, koji su zadesili hramove Srpske pravoslavne crkve. Na strašan način, svetinje koje su vekovima bile uporišta duhovnosti i nade sada su se našle na meti vandalizma, na primeren način oskrnavljenja koji duboko pogađa srce svakog vernika.

SPC/Eparhija gornjokarlovačka
Oskrnavljeni Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji

Hram Svetog Spiridona Čudotvorca, čija izgradnja je započela 2019. godine, bio je u proteklom periodu žrtva više incidenata, ali poslednji čin vandala bio je posebno drzak. Grafiti mržnje ispisani su na zvoniku ove novije, ali već voljene crkve, čime je po ko zna koji put narušena njena svetost. Dok zlatni krstovi i ikone mirno gledaju sa visine, poruke netrpeljivosti ostaju kao mrlje na njenom svetom telu.

Nekoliko stotina metara dalje, Hram Svetog oca Nikolaja, izgrađen 1798. godine i obnovljen sa velikom pažnjom i ljubavlju, takođe je postao žrtva vandalskog napada. Na zapadnoj fasadi ove crkve, koja je čuvala tajne i molitve kroz više od dva veka, sada se nalaze grafiti koji ne samo da narušavaju njen izgled, već duboko povređuju dušu vernika.

SPC/Eparhija gornjokarlovačka
 

Nakon što je crkvena opština u Petrinji prijavila ove incidente, timovi kriminalističke policije odmah su pristupili uviđaju, tražeći tragove koji bi mogli voditi do počinilaca ovog svetogrđa. Svi nadležni organi uložili su napore da pronađu odgovorne i izvedu ih pred pravdu, ali duhovne rane koje su ostale na ovim svetim mestima zahtevaju mnogo više od materijalnih popravki.

Ovaj tragični događaj dolazi kao podsećanje na to koliko je važno čuvati i poštovati sve što je sveto. Hramovi nisu samo građevine od kamena i maltera; oni su duhovna uporišta, mesta molitve i zajedništva, i duboko su ukorenjeni u životima i verovanjima mnogih ljudi. Skrnavljenje svetih mesta je napad na samu suštinu vere i kulture i zahteva zajednički odgovor svih koji veruju u vrednosti tolerancije i poštovanja.

SPC/Eparhija gornjokarlovačka
Na meti vandala našlo se i pravoslavno Groblje u Petrinji

Dok se pravoslavni vernici u Petrinji mole za mir i pravdu, ova svetogrđa treba da budu podsećanje na potrebu za duhovnom i moralnom obnovom, kako bismo zajedno izgradili svet u kojem će svetost i ljudska dostojanstva biti zaštićeni i poštovani.