Duhovna riznica 25.07.2024 | 12:41

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Duhovno srodstvo je važnije od krvnog

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Duhovno srodstvo je važnije od krvnog
pexels

Citirajući reči Hristove, Sveti Teofan Zatvornik nam u svojoj knjizi petog četvrtka posle Pedesetnice objašnjava da se božanski odnosi, iako slični telesnim po formi, zasnivaju na duhovnom rođenju i rastu u jedinstvu duha, što ih čini nadmoćnim i vrednijim od bilo koje biološke povezanosti.

"Jer ko izvršuje volju Oca moga koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i mati" (Mt.12,50). Gospod nam time daje da razumemo da duhovno srodstvo, koje je on došao da posadi i odneguje na zemlji, nije isto što i telesno srodstvo, premda je po formi odnosa jednako sa njim.

I u njemu postoje očevi i majke – oni koji porađaju rečju istine ili blagoveštenjem, kako govori apostol Pavle. I u njemu postoje braća i sestre – oni koji su od jednog rođeni duhovno i rastu u jednom duhu. Rodbinske veze ovde izgrađuje blagodat.

No, one nisu spoljašnje, nego duboke i životne, kao i telesne, jedino što im je mesto u drugoj oblasti – višoj i važnijoj. Zbog toga i jesu nadmoćne nad telesnim. Kada potreba zahteva, telesne veze se prinose na žrtvu duhovnim interesima, bez žaljenja i sa punom uverenošću da je tako Bogu ugodno i da on to sam zahteva.