Aktuelno iz SPC 25.07.2024 | 19:23

VASKRSENJE SVETINJE U BANATU: Patrijarh Porfirije osvetio hram Presvete Bogorodice Trojeručice, koji je bio pljačkan i spaljivan do temelja

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VASKRSENJE SVETINJE U BANATU: Patrijarh Porfirije osvetio hram Presvete Bogorodice Trojeručice, koji je bio pljačkan i spaljivan do temelja
SPC

Na dan slave hrama u manastiru Središte, posle osvećenja, poglavar SPC služio je arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhijereja, monaštva i sveštenstva, posle čega je u porti usledila trpeza ljubavi uz prigodan kulturno-umetnički program.

Na praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, patrijarh srpski Porfirije osvetio je hram posvećen Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice u manastiru Središte, a potom služio svetu liturgiju. Ova svečanost je okupila mitropolita banatskog Nikanora, niškog Arsenija, vikarnog episkopa novobrdskog Ilariona, arhimandrita Nektarija, igumana Manastira Središta, kao i mnogobrojno monaštvo i sveštenstvo.

SPC
Patrijarh porfirije osvećuje zidove hrama

Manastir Središte, smešten na slikovitoj padini sa koje se pruža pogled ka srpskom Banatu, nosi duboku istorijsku i duhovnu vrednost. Po predanju, manastir je krajem 15. veka podigao Jovan Branković, sin Stefana Slepog i unuk Đurđa Brankovića, i posvetio ga Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Tokom vekova, manastir je prolazio kroz teška vremena, uključujući i pljačku i paljenje hrama od strane Turaka 1788. godine. Vaskrsenje ove svetinje počelo je 1995. godine, a 2001. godine je podignut zvonik po uzoru na hilandarski pirg Svetog Save, uz koji je izgrađen velelepni Hram Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koji je sada osvetio patrijarh Porfirije.

SPC
Liturgija u Hramu Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice

U svojoj besedi, patrijarh Porfirije je naglasio značaj pravoslavne vere za srpski narod, rekavši:

- Svaki narod ima neku svoju specifičnost, neku svoju posebnost ili, bolje reći, neki svoj izuzetan, vredan dar od Boga, dar koji mu je dat da ga umnožava, da njime slavi Boga, da njime obogaćuje svet, da njime može da daruje sebe drugima, da drugi mogu da ga upoznaju kroz taj umnoženi dar.

SPC
Prizivanje Duha Svetoga u oltaru Hrama Čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručic

Međutim, iako svako ima poseban, specifičan dar koji se razlikuje od drugog, ima nečeg jedinstvenog što postoji u svakom narodu, a to je da, pored svega ostalog, svaki narod ima jedno određeno mesto koje je posvetio Bogu, koje je odredio za molitvu, mesto na koje dolazi da preispita sebe pred Bogom, da daruje sebe Bogu, da slavi Boga i da može da bude onakav kakav treba da bude - poručio je poglavar SPC sabranima. 

Posle liturgije, osvećeni su slavski darovi u čast Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, a u manastirskoj porti pripremljena je trpeza ljubavi uz prigodan kulturno-umetnički program, koji je dodatno uveličao ovaj veliki dan za manastir Središte i sve prisutne vernike, čineći ga nezaboravnim trenutkom duhovnog zajedništva.