Duhovna riznica 27.07.2024 | 09:52

DA LI JE PUŠENJE GREH KOJI VERNIKU USKRAĆUJE PRIČEŠĆE? Oprečni stavovi najvećih duhovnika u tumačenju apostolskih reči

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
DA LI JE PUŠENJE GREH KOJI VERNIKU USKRAĆUJE PRIČEŠĆE? Oprečni stavovi najvećih duhovnika u tumačenju apostolskih reči
YouTube/printscreen/Wikipedia

Među vernicima duboko poštovani otac Joil Bulatović oštro je osuđivao ovaj porok, ističući da pušači nemaju pravo na Svete tajne, dok, s druge strane, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, iako je bio pušač, ostaje uzor duhovne dubine.

Pušenje cigareta, iako univerzalno prepoznato kao opasno po zdravlje, u pravoslavnom kontekstu izaziva rasprave o njegovom duhovnom značaju. Da li je pušenje greh koji verniku uskraćuje pravo na pričešće, ili se može smatrati dozvoljenim ako ne preuzme primat nad molitvom i duhovnim životom? Različiti stavovi duhovnika o ovom pitanju reflektuju složenost etičkih i duhovnih razmatranja unutar pravoslavlja.

Kada se diskutuje o pitanju pušenja kao greha često se oslanja na tumačenje apostolskih reči iz Prve poslanice Svetog apostola Pavla Korinćanima: „Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi; sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome“. Ove reči sugerišu da iako je moguće da nešto bude dozvoljeno, važno je da to ne postane prepreka našem duhovnom razvoju.

Printsceen/TV Hram
Sveti vladika Nikolaj Velimirović

Međutim, duhovniici su često podeljeni u tumačenju odnosa između pušenja i duhovne prakse. Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, poznat po dubokom duhovnom uvidu, bio je i sam pušač, što je izazvalo polemike među vernicima i teolozima. S druge strane, otac Joil Bulatović, cenjeni duhovnik koji se upokojio 2022. godine, imao je veoma strogo mišljenje o ovoj temi.

Otac Joil je odbijao da pričesti vernike koji su pušači, a svoje stavove često javno izražavao na oštar način:

- Pušenje je kađenje đavolu. Toliko se snizi ljudska ličnost da postaje kadionica đavolja. Rak u 30 odsto slučajeva, izlov krvi na mozak, angina pektoris, čirevi na želucu i dvanaestopalačnom crevu, tromb u arterijama i venama, disani organi propadnu, prerana smrt, pakao i potpuno duhovno uništenje čoveka - govorio je otac Joil i vrlo decidno je isticao:

- Pušač nema pravo da primi nikakvu svetinju, a Bože sačuvaj da se pričesti. Jer njegova usta koja slave Boga i koja treba da primaju samoga Gospoda u sebe, ona služe za kadionicu satansku. Takav čovek je idolopoklonik i satanski sluga. I neka se fino u pamet dozovu ti pušači koji su đavolom nagovoreni da danonoćno služe satani i da sebe prinesu na žrtvu satani, i sebe, i svoj novac, i svoju dušu, jer za njih nema spasenja, ako sa tim porokom umru.

YouTube/printscreen/Wikipedia
Počivši otac Joil

S druge strane, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, iako je konzumirao cigarete, ostao je duboko poštovan zbog svojih duhovnih učenja i zalaganja za duhovni razvoj. Iako su se njegove lične navike našle pod istragom, njegove misli i duhovne poruke ostale su inspiracija mnogima.

U pravoslavnoj Grčkoj, gde pušenje među sveštenicima nije neuobičajeno, tumačenje ove teme može se činiti fleksibilnijim. Kroz prizmu zdravlja, pušenje je nesumnjivo štetno, ali da li to automatski znači da je duhovno nespojivo sa verom? Mnoge crkvene zajednice razmatraju pušenje kao lični porok koji, ako ne postane glavni fokus života vernika, ne mora nužno biti prepreka za pričešće.

Različita tumačenja odnosa između pušenja i duhovnog života u pravoslavlju ukazuju na kompleksnost ove teme. Ova rasprava osvetljava kako se lične slabosti i duhovna praksa mogu međusobno ispreplitati, naglašavajući potrebu za ličnim razmišljanjem o uticaju svakodnevnih navika na duhovni život.