Duhovna riznica 04.08.2024 | 10:12

POSLE UKRAJINE, RASKOL I U ESTONIJI: Po nalogu države, započeta eliminacija uticaja Moskovske patrijaršije na Estonsku pravoslavnu crkvu

Izvor: vimaorthodoxias.gr
Autor: Saša Tošić
POSLE UKRAJINE, RASKOL I U ESTONIJI: Po nalogu države, započeta eliminacija uticaja Moskovske patrijaršije na Estonsku pravoslavnu crkvu
Michael Nolan / robertharding / Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova ove baltičke republike i predstavnici Estonske pravoslavne crkve postigli su saglasnost da se formalno odvajanje od Ruske pravoslavne crkve sprovede u dve faze: izmene statuta, potom ujedinjenje svih pravoslavnih crkava u zemlji.

Estonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Estonska pravoslavna crkva (EPC) postigli su dogovor o postepenoj eliminaciji uticaja Moskovske patrijaršije na Estonsku pravoslavnu crkvu. Ovaj sporazum rezultat je sastanka održanog 30. jula, na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Raivo Kuit, episkop Daniel Lepisk, predstavnik Estonske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, i advokat Stiven Evestus, predstavnik EPC i Stavropigijskog manastira Uspenije Bogorodice Piutičke.

Posle godina odolevanja pritiscima da se odvoji od Moskovske patrijaršij kojoj pripada, Estonska pravoslavna crkva započinje prve korake ka nezavisnosti. Portparol ministarstva ponovio je očekivanja vlade da EPC formalno i pravno prekine veze sa Moskovskom patrijaršijom, naglašavajući da je "dužnost države da zaštiti stanovništvo Estonije od uticaja neprijateljskog režima". Takođe je istakao da će rešenje biti sprovedeno u saradnji sa svim uključenim stranama, bez zatvaranja crkava pod jurisdikcijom EPC ili manastira Piutica, obezbeđujući verske slobode i nastavak bogosluženja.

F. Scholz / imageBROKER / Profimedia
Hram Svetog Aleksandra Nevskog u centru glavnog grada Estonije 

Estonska pravoslavna crkva predstavila je plan o odvajanju od Moskovske patrijaršije, koji će se odvijati u dve faze: prvo će se izmeniti statut crkve kako bi se prekinulo pozivanje na operativni statut Ruske pravoslavne crkve, a zatim će započeti konsultacije sa Estonskom apostolskom pravoslavnom crkvom o ujedinjenju svih estonskih pravoslavnih crkava pod jednom arhiepiskopijom.

EPC je obavestila Sinod Moskovske patrijaršije o nameri ukidanja stavropigijskog statusa Saborne crkve Svetog Aleksandra Nevskog i o detaljima razgovora o razdruživanju Manastira Pjutice. Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo je spremnost da pitanja u vezi sa manastirom razmatra odvojeno, uzimajući u obzir njegov poseban status.