Mrsni recepti 04.08.2024 | 09:15

SLADOLED BEZ ŠEĆERA, SA SVETE GORE: Ledeno i zdravo osveženje sa ukusom monaške tradicije

Izvor: Religija
SLADOLED BEZ ŠEĆERA, SA SVETE GORE: Ledeno i zdravo osveženje sa ukusom monaške tradicije
Shutterstock

Uživajte u svetogorskoj ledenoj poslastici bez veštačkih zaslađivača, napravljenoj isključivo od prirodnih sastojaka, idealnoj za vrele letnje dane.

Sastojci:

500 ml punomasnog mleka

200 ml pavlake (sa najmanje 35% masti)

4 žumanca

1 kašika meda

1 štapić vanile

100 g badema

100 g nezaslađenog sušenog voća (suvo grožđe, smokve), seckano

Shutterstock
Svetogorski sladoled bez šećera

Priprema:

U šerpi zagrejte mleko i pavlaku na srednjoj vatri. Ne dozvolite da smeša proključa. Štapić vanile prerežite po dužini i ostružite semenke. Dodajte ih u mešavinu mleka zajedno sa štapićem.

U činiji penasto umutite žumanca sa medom. U žumanca postepeno dodajite malo vrele mlečne smese, neprestano mešajući. Zatim sipajte smesu žumanaca nazad u šerpu sa preostalim mlekom i pavlakom. Nastavite da kuvate na laganoj vatri, uz stalno mešanje 5 do 7 minuta. Ne dozvolite da smeša proključa.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Uklonite mahunu vanile, prekrijte plastičnom folijom, pritiskajući foliju direktno na površinu smeše i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći.

Kada se smesa dobro ohladi, dodajte seckane bademe i suvo voće, pa dobro promešajte. Sipajte smešu u posudu za zamrzavanje i stavite je u zamrzivač. Mešajte smešu svakih 30 minuta tokom prva 2-3 sata da biste izbegli stvaranje kristala.

Kada se sladoled dobro zamrzne, spreman je za posluživanje. Možete ga dekorisati seckanim bademima ili suvim voćem.