Uživajte u svetogorskoj ledenoj poslastici bez veštačkih zaslađivača, napravljenoj isključivo od prirodnih sastojaka, idealnoj za vrele letnje dane.
Sastojci:
500 ml punomasnog mleka
200 ml pavlake (sa najmanje 35% masti)
4 žumanca
1 kašika meda
1 štapić vanile
100 g badema
100 g nezaslađenog sušenog voća (suvo grožđe, smokve), seckano
Shutterstock
Svetogorski sladoled bez šećera
Priprema:
U šerpi zagrejte mleko i pavlaku na srednjoj vatri. Ne dozvolite da smeša proključa. Štapić vanile prerežite po dužini i ostružite semenke. Dodajte ih u mešavinu mleka zajedno sa štapićem.
U činiji penasto umutite žumanca sa medom. U žumanca postepeno dodajite malo vrele mlečne smese, neprestano mešajući. Zatim sipajte smesu žumanaca nazad u šerpu sa preostalim mlekom i pavlakom. Nastavite da kuvate na laganoj vatri, uz stalno mešanje 5 do 7 minuta. Ne dozvolite da smeša proključa.
Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Uklonite mahunu vanile, prekrijte plastičnom folijom, pritiskajući foliju direktno na površinu smeše i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći.
Kada se smesa dobro ohladi, dodajte seckane bademe i suvo voće, pa dobro promešajte. Sipajte smešu u posudu za zamrzavanje i stavite je u zamrzivač. Mešajte smešu svakih 30 minuta tokom prva 2-3 sata da biste izbegli stvaranje kristala.
Kada se sladoled dobro zamrzne, spreman je za posluživanje. Možete ga dekorisati seckanim bademima ili suvim voćem.
Uz blagoslov vladike Atanasija, u jednom od najvažnijih manastira Srpske crkve, sveštenici Eparhije su, u sabornosti, pristupili Svetoj tajni ispovesti i pokajanja, nakon čega je usledila trpeza ljubavi.
Sveća je simbol svetlosti Hristove. On je rekao: "Ja sam svetlost svetu". Ta svetlost treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih, kaže sveštenik.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Spoj duhovnosti i kulinarstva dolazi iz srca pravoslavne tradicije, sa Svete gore, gde se pravi hleb koji donosi prirodnu slatkoću, bogatstvo ukusa i nežnu teksturu, a savršen je za post i sve koji uživaju u zdravim, domaćim specijalitetima.
Bez mleka, jaja i veštačkih dodataka, ali bogat aromama i hranljivim sastojcima, ovaj moćan manastirski desert idealan je za post, ali i za vegetarijance i vegane.
Ove poslastice izdvajaju se po intenzivnim ukusima i jedinstvenim tradicijama koje ih prate. Od kolača sa medom i orasima do čokoladnog rolata, svaki recept nosi autentični pečat Atosa, gde se smirenost i duhovnost ogledaju i u svakodnevnoj ishrani monaha.
Uz samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja, otkrijte jednostavan način pripreme krofni koje su vekovima deo monaške trpeze – savršene za dane posta i trenutke kada želite da osetite toplinu prave domaće poslastice.
Zaboravite na klasične nadeve i probajte nešto novo! Ova hrskava, mirisna i jednostavna pica idealna je za dane posta, a toliko je ukusna da će postati vaš omiljeni recept – čak i kada nije post.
Iz zbirke recepata arhimandrita Onufrija Hilandarca donosimo vam manastirsku spanakopitu – hranljivu, mirisnu i pripremljenu po drevnim monaškim pravilima.
Primećujući teške okolnosti u kojima ljudi odrastaju, kao i ekonomsku krizu, mati Serafima dodaje da je svaki novi dan i mala uspešna borba dokaz postojanja heroja današnjice.
Svetinja podignuta na mestu stradanja, postaje simbol molitve i sabornosti – mitropolit kruševački osveštao poslednji krst, a prve liturgije uskoro će odjeknuti sa Bagdale.
Pod maskom pobožnosti krije se obmana – dvojica samozvanaca, bez blagoslova i kanonskog priznanja, obavljaju bogosluženja i zbunjuju vernike. Mitropolija nemačka Grčke pravoslavne crkve upozorava: čuvajte se onih koji nisu deo kanonskih pravoslavnih crkava.