Duhovna riznica 18.08.2024 | 18:01

NOVI SIGNAL IZ UKRAJINE ZA POMIRENJE: Mitropolit raskolničke crkve pozvao Moskovsku patrijaršiju na dijalog bez preduslova

Autor: Saša Tošić
NOVI SIGNAL IZ UKRAJINE ZA POMIRENJE: Mitropolit raskolničke crkve pozvao Moskovsku patrijaršiju na dijalog bez preduslova
Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia/Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia

Apel mitropolita Epifanija upućen mitropolitu Onufriju dolazi u ključnom trenutku, donoseći novu nadu za prevazilaženje dugogodišnjih podela i obnavljanje jedinstva u svetlu teških ratnih sukoba.

Mitropolit Kijeva Epifanije, poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine, uputio je značajan i duhovno nadahnut apel mitropolitu Onufriju, poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve koja se nalazi pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije. U otvorenom pismu, objavljenom na zvaničnom sajtu Crkve, mitropolit Epifanije poziva svog brata u Hristu, mitropolita Onufrija, da se uključi u dijalog bez preduslova, sa željom za postizanje jedinstva među podeljenim pravoslavnim vernicima u Ukrajini.

Olena Khudiakova / Avalon / Profimedia
Poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije i carigradski patrijarh Vartolomej

Ova inicijativa dolazi u presudnom trenutku za Ukrajinu, dok narod trpi posledice rata sa Rusijom. Vladika Epifanije podseća da je razdor u pravoslavlju u Ukrajini, premda verski, u svojoj suštini i politički problem, ukorenjen u dubokoj svetovnoj stvarnosti. Njegovo pominjanje Ujedinjujućeg sabora iz 2018. godine, kada je formirana Pravoslavna crkva Ukrajine, svedoči o velikoj važnosti tog događaja. Izostanak mitropolita Onufrija sa ovog sabora, iako mu je bio upućen poziv, otkriva dubinu razlika i prepreke na putu ka jedinstvu.

Predlog za dijalog bez preduslova pruža novu nadu za prevazilaženje podela i ponovo zbližavanje, u nadi za jedinstvo pravoslavlja u Ukrajini. Vladika Epifanije apeluje na sve episkope i sveštenike Ukrajinske Pravoslavne Crkve da se pridruže ovom dijalogu, naglašavajući da je neophodno distanciranje od „mračne“ strane sukoba radi spasenja Crkve i naroda.

Printscreen/YouTube/Orthodox Church
Mitropolit Onufrije i patrijarh Kiril

Ovaj apel usledio je ubrzo nakon posete mitropolita Epifanija Carigradskoj patrijaršiji, gde je imao blagoslov da se sretne sa patrijarhom Vartolomejem. Ovaj susret, po svoj prilici, imao je značajnu ulogu u oblikovanju ove nove inicijative, s obzirom na ključnu ulogu carigradskog patrijarha u priznanju Pravoslavne crkve Ukrajine, koja nije priznata od strane većine drugih pravoslavnih crkava.

Poziv na dijalog mitropolita Epifanija može otvoriti vrata rešenju izazova koje su doneli podeljeni vernici poslednjih godina u Ukrajini. Ipak, ostaje da se vidi hoće li mitropolit Onufrije prihvatiti ovaj poziv, imajući u vidu prethodne neuspešne pokušaje dijaloga. Međutim, jasno je da budućnost pravoslavlja u Ukrajini, kao i šire političke i verske ravnoteže u regionu, umnogome zavise od uspeha ovog dijaloga.