Katoličanstvo 29.04.2024 | 13:49

PAPA FRANJO O NASILJU NAD ŽENAMA: To je uvreda za Boga i napadi na nežniji pol se moraju zaustaviti

Izvor: Tanjug
PAPA FRANJO O NASILJU NAD ŽENAMA: To je uvreda za Boga i napadi na nežniji pol se moraju zaustaviti
Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Majkama dugujemo život, a žene drže svet na okupu. Zato treba da učinimo veće napore za unapređenje majki i zaštitu žena. Ovako se Papa Franjo obratio vernicima na misi i uputio jasna poziv za prekid nasilja nad nežnijim polom.

Papa Franjo je  uputio jasan poziv za prekid nasilja protiv žena, navodeći da je to uvreda za Boga.

Na početku mise papa je prošao kroz centralni dio bazilike, što nije učinio kada se pojavio sa drugog ulaza u blizini oltara, a službu je pratio sa strane.

Papa je svoju službu posvetio temama majčinstva i ženama, navodeći da to održava niti života i ponovo uputio jedan od najjačih poziva da se prekine nasilje nad nežnijim polom.

Shutterstock
Porodica je stub društva

-Pošto majkama dugujemo život, a žene drže svet na okupu, onda treba da učinimo veće napore za unapređenje majki i zaštitu žena. Previše je nasilja usmjereno prema ženama, povređivanje žene je uvreda Bogu- istakao je papa Franjo.

Od početka pandemije, prije skoro svije godine, papa je u više navrata govorio protiv nasilja u porodici koje je u pojedinim zemljama u porastu otkad je počela pandemija korona virusa i protiv pandemijeske mere koje podrazumevaju više vremena u kući.

Prvi januar je inače i Svjtski dan mira za Katoličku crkvu. U poruci koju je uputio  papa Franjo je pozvao države da troše manje na naoružanje i više na obrazovanje.