Katoličanstvo 29.04.2024 | 13:31

PAPA FRANJA UKAZAO NA TRI KLJUČNE REČI U BRAKU: Porodica mora da se neguje kako bi opstala

Izvor: Tanjug
PAPA FRANJA UKAZAO NA TRI KLJUČNE REČI U BRAKU: Porodica mora da se neguje kako bi opstala
Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Vrhovni poglavar Katoličke crkve istakao je da je pandemija pogoršala neke porodične probleme, ali je pozvao parove da potraže pomoć i da uvek pamte tri ključne reči u braku: "Molim, hvala i izvini".

Papa Franja napisao je pismo bračnim parovima koje je objavljeno nedavno, na katolički praznik u čast Isusove porodice. Govoreći sa prozora Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, Papa Franja je rekao da je pismo njegov „poklon bračnim parovima“. Pozvao ih je da nastave da rađaju decu kako bi se borili protiv „demografske zime“ koja je u Italiji dovela do jedne od najnižih stopa nataliteta u svetu.

- Možda nismo rođeni u izuzetnoj porodici bez problema, ali naša porodica je naša priča. Svi moraju da misle: "To je moja priča“ - rekao je on. 

Shutterstock
Porodica je najvažnija

Papa Franja je rekao da je pandemija pogoršala neke porodične probleme, ali je pozvao parove da potraže pomoć i da uvek pamte tri ključne reči u braku: "Molim, hvala i izvini". U svom pismu dalje je rekao da su blokade i karantin primorali porodice da provode više vremena zajedno, ali je primetio je da je takvo nametnuto zajedništvo ponekad testiralo strpljenje roditelja, braće i sestara, a u nekim slučajevima dovelo je do stvarnih poteškoća.

- Postojeći problemi su se pogoršavali, stvarajući sukobe koji su u nekim slučajevima postali gotovo nepodnošljivi. Mnogi su čak doživeli i prekid veze- napisao je Papa Franja.

On je porodice pozvao na blikost i podsetio roditelje da raspad braka posebno teško pada deci, koja u roditeljima vide stalan izvor stabilnosti, ljubavi, poverenja i snage.

- Razvod braka izaziva ogromnu patnju, jer su mnoge nade porušene, a nesporazumi mogu dovesti do svađa i povreda koje se ne mogu lako izlečiti. Deca na kraju moraju da trpe bol što ne vide svoje roditelje više zajedno.