Katoličanstvo 16.07.2024 | 21:40

SVEČANA DODELA PRIZNANJA U APOSTOLSKOJ NUNCIJATURI U BEOGRADU: Ikona Blažene Djevice Marije i medaljon Svetog Jovana Pavla II za požrtvovanost u službi

Izvor: Beogradska nadbiskupija
Autor: Saša Tošić
SVEČANA DODELA PRIZNANJA U APOSTOLSKOJ NUNCIJATURI U BEOGRADU: Ikona Blažene Djevice Marije i medaljon Svetog Jovana Pavla II za požrtvovanost u službi
Beogradska nadbiskupija i metropolija

Predstavnik Svete stolice u Srbiji, monsinjor Santo Roko Gangermi dodelio je visoka priznanja zaslužnima, za decenije predanog rada u srcu katoličke zajednice Beograda, posle čega je usledio svečani ručak, u znak zahvalsnosti i slavu zajedništva.

U duhovnom ozračju tihe molitve i skromne zahvalnosti, Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji bila je domaćin jedinstvenog događaja. Nadbiskup monsinjor Santo Roko Gangemi, apostolski nuncije u Republici Srbiji, uručio je dva značajna priznanja osobama čiji su trud i posvećenost ostavili značajan trag u životu katoličke crkvene zajednice u Beogradu.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Dodela visokih priznanja u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu

Gospođa Taljo Eszter, žena čija je predanost i požrtvovanost u obavljanju poslova spremačice u Apostolskoj nuncijaturi postala primer svim vernicima, primila je ikonu Blažene Djevice Marije i medaljon Svetog Jovana Pavla II. sa rukama sklopljenim u skromnosti i zahvalnosti. Ikona i medaljon simbolizuju njenu dugogodišnju istrajnost i radost kojom je služila katoličkoj crkvi.

Velečasni Aleksandar Ninković, koji je obavljao vrlo odgovorne dužnosti sekretara u vremenu dok su se izmenila tri nuncija, odlikovan je papinskim priznanjem „Pro Ecclesia et Pontifice“. Njegova nepokolebljiva služba, stamenost i savesnost odjeknule su kroz svečanost, dok mu je nuncij Gangemi uz izraze duboke zahvalnosti uručivao ovo visoko priznanje.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Monsinjor Santo Roko Gangemi i Taljo Eszter

Svečanost, kojoj su prisustvovali savetnik Nuncijature monsinjor Simon Bolivar Sančez Karion, sekretar Nuncijature velečasni Nandor Kara, beogradski sveštenici, rodbina i prijatelji nagrađenih, započela je molitvom Anđeoskog pozdravljenja. U trenucima molitve osećala se prisutnost Duha Svetoga, prožimajući srca svih okupljenih.

Nadbiskup Gangemi se potom obratio prisutnima, ističući radost i požrtvovanost gospođe Taljo, kao i stameno služenje vlč. Ninkovića. Njegove reči bile su ispunjene toplinom i zahvalnošću, odražavajući duh zajedništva i veru koja nas sve povezuje.

Na kraju svečanosti, velečasni Ninković je sa dubokom zahvalnošću uputio reči hvale papi Franji, nunciju Gangemiju i celokupnoj Nuncijaturi za ovo visoko priznanje. Njegove reči su bile skromne, ali pune ponosa i vere.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Monsinjor Santo Roko Gangemi i velečasni Aleksandar Ninković

Nakon svečanog dela, događaj je okončan zajedničkim ručkom, čime su potvrđeni zajedništvo i ljubav koja ujedinjuje ovu crkvenu zajednicu. Taljo Eszter, nakon više od 20 godina predanog rada, odlazi u zasluženu penziju, dok velečasni Aleksandar Ninković nastavlja svoju službu kao župnik župe Krista Kralja u Beogradu.

Beogradska nadbiskupija i metropolija
Papinsko priznanje „Pro Ecclesia et Pontifice“

Odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) predstavlja najviše priznanje koje se dodeljuje laicima i kliricima za požrtvovanost u službi i vernost Crkvi. Ustanovio ga je papa Leon XIII 17. jula 1888. godine. Ovo odlikovanje, sa današnjim izgledom medalje koju je uveo papa Pavle VI, nastavlja da služi kao simbol priznanja i zahvalnosti za neumornu službu Crkvi.

Ovaj događaj podsetio je sve prisutne na važnost istrajnosti, požrtvovanosti i vere u svakodnevnom životu, na putu duhovnog rasta i zajedništva.