Katoličanstvo 30.07.2024 | 19:01

POLEMIKE ZBOG CEREMONIJE OTVARANJA OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU NE PRESTAJU: Organizatori uputili izvinjenje zbog skrnavljenja biblijskih scena

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
POLEMIKE ZBOG CEREMONIJE OTVARANJA OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU NE PRESTAJU: Organizatori uputili izvinjenje zbog skrnavljenja biblijskih scena
Yann Guillo / Starface / Profimedia

Performans u gradu svetlosti izazvao negativne reakcije hrišćanskih zajednica širom sveta, dok umetnički direktor manifestacije Tomas Žoli tvrdi da nije imao namere da bilo koga uvredi.

Iako su prošla četiri dana od svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, javne polemike i kritike zbog programa ne prestaju.Na ovoj grandioznoj svečanosti, umetničke slobode i različita viđenja istih stvari stvorili su neosporne asocijacije na biblijske scene, posebno na "Tajnu večeru", što je izazvalo buru reakcija među hrišćanskim zajednicama.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu izvinili su se zbog toga što su pojedine scene sa svečanog otvaranja uvredile hrišćane. Među najkontroverznijim delovima programa bila je scena sa "dreg" umetnicima koja je podsetila na čuvenu sliku Leonarda da Vinčija, "Tajna večera". Ovo umetničko delo slavnog slikara iz 15. veka prikazuje jedan od najvažnijih trenutaka iz Biblije. Katolička crkva u Francuskoj ocenila je da je taj deo ceremonije bio ruganje religiji i celom hrišćanstvu.

Polemike su dodatno pojačane nakon što je američka telekomunikaciona kompanija "C Spire" najavila povlačenje svog reklamiranja tokom Olimpijskih igara, šokirana, kako su naveli, "ismevanjem "Tajne večere" tokom ceremonije otvaranja..

YouTube/printscreen
Na društvenim mrežama mnogobrojni korisnici ukazuju na jasnu asocijaciju ceremonije otvaranja Olimpijskig igara u Parizu na Tajnu večeru

Umetnički direktor ceremonije, Tomas Žoli, istakao je da nije imao nameru da bilo koga ismeva ili omalovažava, naglasivši da je scena osmišljena sa ciljem da upućuje na paganske bogove.

- Jasno je da nikada nije postojala namera da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj verskoj grupi - rekla je An Dešan, portparolka Organizacionog komiteta Pariz 2024-.

- Naprotiv, mislim da je Tomas Žoli pokušao da predstavi i proslavi toleranciju zajednice. Verujemo da je u tome uspeo. Ako su se ljudi našli uvređenim, naravno, zaista nam je žao.

Žoli je za francusku televiziju BFM izjavio:

- Ideja je bila da se napravi velika paganska zabava povezana sa bogovima Olimpa. U mom radu nikada nećete naći nameru i želju da se bilo kome rugam ili da nekog blatim. Želeo sam ceremoniju koja okuplja ljude, koja miri, ali i ceremoniju koja afirmiše vrednosti naše Republike: sloboda, jednakost i bratstvo.

Printscreen/YouTube/FRANCE 24
Umetnički direktor ceremonije otvaranja Tomas Žoli

Za hrišćanske vernike, "Tajna večera" nije samo umetničko delo, već duboko duhovni i verski događaj koji simbolizuje ustanovljenje Svetog pričešća. Asocijacije na ovaj sveti trenutak, posebno kroz prizmu umetničkih performansa koji su neki doživeli kao ismevanje, izazvale su bol i osećaj nepoštovanja. Ova situacija pokazuje koliko su umetničke slobode i različite interpretacije delikatne teme, posebno kada se dotiču duboko ukorenjenih verskih osećanja.

Dok jedni vide provokaciju i nepoštovanje, drugi vide priliku za afirmaciju zajedničkih vrednosti i toleranciju. U ovom izazovnom vremenu, možda je najvažnije da se trudimo da jedni druge razumemo i poštujemo, čak i kada se naši pogledi na umetnost i religiju razlikuju. Hrišćanstvo nas uči praštanju i razumevanju, pa je važno da se u duhu tih vrednosti suočimo sa ovakvim situacijama, tražeći zajednički jezik i put ka miru.