Katoličanstvo 16.08.2024 | 10:33

OBNOVLJENA KALVARIJA U SRCU BAČA: Simbol vere u Vojvođanskoj ravnici (FOTO GALERIJA)

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OBNOVLJENA KALVARIJA U SRCU BAČA: Simbol vere u Vojvođanskoj ravnici (FOTO GALERIJA)
Foto: Robert Čoban

Katolička Kalvarija iz 19. veka, smeštena u blizini Bačke tvrđave, vraća vernicima duhovni mir i budi sećanja na detinjstvo i mladost, dok obnovljeni franjevački samostan svedoči o bogatoj istoriji ovog kraja.

Kalvarija u Baču, smeštena na kraju ulice koja vodi ka Bačkoj tvrđavi, zasijala je novim sjajem, vraćajući vernicima mesto dubokog duhovnog mira i uzvišenja. Ovo sveto mesto vekovima je bilo svedok hodočašća i molitvi, a obnovljeno je uz pažnju i predanost župnika crkve Svetog Pavla. Sada ponovo privlači pobožne duše iz svih krajeva. U okrilju sunčevih zraka, Kalvarija se uzdiže kao simbol vere, sa svojih četrnaest postaja koje podsećaju na Hristove muke na putu ka Golgoti.

Foto: Robert Čoban
Kalvarija u Baču

Podignuta 1842. godine po nalogu kaločkog bačkog nadbiskupa Petra Klobušickog, Kalvarija u Baču svedoči o vekovnoj tradiciji i neugasivoj vatri vere koja plamti u srcima vernika. Obnavljana tokom svoje bogate istorije, ovo mesto je postalo simbol duhovnog okupljanja, naročito u vreme uskršnje nedelje. Na Veliki Petak, Kalvarija je okružena vernicima koji, noseći u sebi uspomene na detinjstvo i mladalačke radosti, dolaze da se poklone i nađu mir pod senkom krsta.

Franjevački samostan, u blizini Kalvarije, takođe je nedavno obnovljen sredstvima Evropske unije i Ministarstva kulture Srbije, i u njemu se ogleda slavna prošlost Bača. Samostan, osnovan u 12. veku od strane kanonika Svetog Groba Jerusalimskog, nosi u sebi sećanje na vreme kada je bio pretvoren u džamiju tokom turske vlasti, a danas, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, ponovo zrači duhovnošću.

Foto: Robert Čoban
Kalvarija u Baču

Kalvarija, sa svojim postajama Stradanja Hristovih, postala je mesto gde se na četvrtu korizmenu nedelju okupljaju deca, na petu devojke i mladići, dok na Cvetnicu i na Veliki petak svi vernici, zajedno ujedinjeni u veri, dolaze da pronađu utehu i nadu. U ovim trenucima, mnogi od njih osećaju i nostalgiju, sećajući se dana kada su kao deca ili mladi dolazili na ovo mesto, ispunjeni radošću i verom, sada opet pronašavši put do svog izvora duhovnog nadahnuća.

Kalvarija u Baču sada ne samo da ponovo sjaji u svojoj punoj lepoti, već i obnavlja vezu između prošlosti i sadašnjosti, nudeći vernicima utočište gde se duša može uzdići i pronaći mir, dok se u srcima javljaju slike iz detinjstva, kada je svaki kamen nosio priču, a svaki korak ka krstu bio ispunjen dubokim osećajem vere i pripadnosti.