Празници и свеци 13.06.2024 | 21:07

BEOGRAD PAMTI ČUDESAN DOGAĐAJ NA SPASOVDAN: Ikona Svetog despota Stefana Lazarevića zaplakala na ulicama prestonice

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
BEOGRAD PAMTI ČUDESAN DOGAĐAJ NA SPASOVDAN: Ikona Svetog despota Stefana Lazarevića zaplakala na ulicama prestonice
Printscreen/Телевизија Храм

Na današnji dan, praznik Vaznesenja Hristovog, 2019. godine naš glavni grad bio je svedok mirotočenja, što je atmosferu na litiji povodom slave grada na poseban način proželo blagoslovom vere i duhovnosti.

U hrišćanskoj tradiciji, mirotočenje se smatra čudesnim događajem, izlivom svetosti i duhovne energije u vidu mirisne tečnosti koja se pojavljuje na moštima svetaca i ikonama, na velike verske praznike. Samo retki su imali priliku da budu svedoci ovakvog blagoslova. Među sabranim vernicima koji su na Spasovdan 2019. učestvovali u litiji, bilo je onih koji tvrde da su primetili suze na ikoni Svetog despota Stefana Lazarevića i osetili svetlost vere i blizinu Božje milosti.

printscreen/facebook.com
Trenutak mirotočenja ikone Svetog despota Stefana Lazarevića 

Sve se desilo kada su vojnici preuzeli ikonu, kako bi je poneli u litiji kroz beogradske ulice. U tom trenutku, u srcu grada, vernici koji su se našli u blizini ikone, primetili su mirotočenje. Monasi manastira Jovanja, koji se nalazi u ataru istoimenog sela nadomak Valjeva, na društvene mreže postavili su video zapis mirotočenja ikone, što je celim regionom pronelo glas o čudesnom događaju koji je obgrlilo Beograd na Spasovdan.

Tanjug/Rade Prelić
Litija u Beogradu na Spasovdan

Sveto pismo ne pominje mirotočenje, sva pominjanja nalaze se jedno u svetom predanju. Hrišćanske crkve ga smatraju čudesnim događajem, ali se o uzrocima i karakteru pojave tečnosti ne govori dovoljno, jer crkveni kanoni ne odobravaju naučni pristup moštima svetaca i drugim relikvijama.