Praznici i sveci 27.06.2024 | 06:00

SPC DANAS SLAVI SVETOG PROROKA JELISEJA: Naslednik Svetog Ilije i najveći čudotvorac među starozavetnim svetiteljima

Izvor: Religija
SPC DANAS SLAVI SVETOG PROROKA JELISEJA: Naslednik Svetog Ilije i najveći čudotvorac među starozavetnim svetiteljima
Printscreen

Ovaj svetitelj iz Starog zaveta je svojim čudesima, kao što su razdvajanje vode u Jordanu, isceljenje vojvode Nemana od prokaze, i vaskrsavanje umrlog sina žene Somanićanke, pokazao duboku povezanost s Božjom voljom.

Jedan od najveličanstvenijih proroka Starog zaveta, Sveti Jelisej živeo je devet stotina godina pre Hrista. Njegov život i delo osvetljavaju duboku povezanost s Bogom, posvećenost proročkoj službi i čudesnu silu koja mu je data da prenosi Božju volju narodu.

Printscreen
Ikona Svetog Proroka Jeliseja

Kada je Gospod odlučio da uzme ostarelog proroka Iliju, otkrio mu je da će njegov naslednik biti Jelisej, Safatov sin iz plemena Ruvimova, iz grada Avelmaula. Ilija je prenio Božju volju Jeliseju, ogrnuvši ga svojim ogrtačem i moleći Boga da Jeliseju udvostruči proročku blagodat. Jelisej, ne oklevajući, ostavio je svoj dom i porodicu i krenuo za Ilijom. Kada je Gospod uzeo Iliju, Jelisej je preuzeo proročku službu s još većom silom.

Jelisejeva posvećenost i revnost bili su ravni najvećim prorocima, a čudesna sila koju je posedovao prevazilazila je sve. Njegova dela svedoče o božanskoj moći i milosti: razdvojio je vodu Jordana, učinio gorku vodu Jerihona pitkom, doveo vodu u iskopane rovove tokom rata s Moavićanima, umnožio ulje u loncima bedne udovice, vaskrsao sina žene Somanićanke, nahranio stotinu ljudi s dvadeset hlepčića, iscelio vojvodu Nemana od prokaze, i mnogo više.

Wikipedia
Stari zavet

Njegova sposobnost da predskaže događaje, kako narodu tako i pojedincima, donela je sigurnost i utehu vernicima. Jelisejeva čuda bila su izraz Božje milosti i snage, pokazujući svetu neiscrpnu ljubav i brigu Stvoritelja za svoj narod.

Sveti prorok Jelisej se predstavio Gospodu u dubokoj starosti, ostavljajući za sobom svetli trag vere i proročkog autoriteta. Na današnji dan, molimo se Svetom proroku Jeliseju da nas vodi i štiti svojim molitvama, kako bismo i mi, u svom životu, mogli slediti njegov primer vere, ljubavi i pravednosti.