Praznici i sveci 29.06.2024 | 06:00

SPC DANAS SLAVI SEĆANJE NA SVETOG TIHONA AMATUNSKOG: Svetitelj koji je promenio Kipar, iza sebe je ostavio brojna čuda

Izvor: Religija
SPC DANAS SLAVI SEĆANJE NA SVETOG TIHONA AMATUNSKOG: Svetitelj koji je promenio Kipar, iza sebe je ostavio brojna čuda
Printscreen

Episkop amatuntski, izabran je za ovu svetu službu zbog čistote svog života i nepokolebljive revnosti prema pravoslavlju, a njegova misija obraćenja neznabožaca na ostrvu Kipru bila je ispunjena mnogim čudesima.

U svetloj istoriji pravoslavlja, ime Svetog Tihona Amatuntskog zauzima posebno mesto. Izabran jednoglasno za episkopa, naslednika na episkopskom blaženog Memnonija, Tihon je posvećen slavnim Epifanijem na eparhiju Amatuntsku na ostrvu Kipru. Njegova čistota života i revnost prema pravoslavlju preporučili su ga za ovaj uzvišeni čin.

U to doba, ostrvo Kipar još uvek je bilo dom neznabožaca. Sveti Tihon, vođen apostolskom revnošću, preuzeo je na sebe zadatak obraćenja nevernih u verne. Njegova posvećenost i neumorni trud u “vinogradu” Gospodnjem doneli su veliki uspeh.

Foto: SPC
Ikona Svetog Tihona Amatunskog

Čudotvorac, kako ga narod zove, poznat je po mnogim čudesima koje je za života učinio. Rođen u porodici pekara, Sveti Tihon je od malih nogu pokazivao saosećanje prema siromasima. Kada bi ga otac ostavio u dućanu, on bi siromašnima darivao hleb besplatno. Jednom ga je otac ukorio zbog toga, ali Sveti Tihon se pomoli Bogu i njihovo skladušte žita se čudesno napuni žita, toliko da su vrata jedva otvorili.

Jedno od njegovih najpoznatijih čuda dogodilo se kada je posadio suho šiblje od loze. Nakon njegove molitve, loza je ozelenela i u svoje vreme donela plod, potvrđujući njegovu svetost i blagoslov Božiji.

Posle dugogodišnje službe, Sveti Tihon se preselio u večnost oko 425. godine, ali je ostao uzor uzor čistote, revnosti i čudotvorstva. Njegov život i dela podsećaju nas na snagu vere i milosrđa, te nas inspirišu da sledimo njegov primer u službi Bogu i bližnjima. U ovom savremenom vremenu, sećanje na njegove vrline i čuda nastavlja da nas ohrabruje i vodi ka duhovnom uzrastanju.