Praznici i sveci 10.07.2024 | 06:00

MILOSRDNI LEKAR TELA I DUŠE: SPC i njeni vernici danas slave Prepodobnog Sampsona Stranoprimca

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
MILOSRDNI LEKAR TELA I DUŠE: SPC i njeni vernici danas slave Prepodobnog Sampsona Stranoprimca
SPC

Dok je besplatno delio lekove i savete, ovaj svetac uvek je naglašavao važnost hrišćanske vere, a i nakon što se upokojio, javljao se onima koji su ga u molitvama prizivali za pomoć.

Prepodobni Sampson Stranoprimac, rođen u starom Rimu, potekao je iz bogate i ugledne porodice. Njegova mladost bila je ispunjena učenjem, te je stekao sveobuhvatno znanje svog vremena, s posebnim naglaskom na lekarskoj nauci. Međutim, Sampson nije bio običan lekar - njegova milosrdnost i nesebičnost izdvajale su ga među mnogima. Besplatno je davao lekove i savete, ne samo za telo već i za dušu, uvek naglašavajući važnost hrišćanske vere.

Wikipedia
Prikaz cara Justinijana na mozaiku

Kada se preselio u Carigrad, njegov dom postao je svetionik nade za sve potrebite. Iz tog skromnog doma širio je milostinju, utehu, savete, nadu i lekove, kako telesne tako i duhovne. Njegove vrline ubrzo su postale poznate, pa ga je patrijarh rukopoložio za sveštenika.

U to vreme, car Justinijan Veliki teško se razboleo. Svi lekari su tvrdili da je bolest neizlečiva, ali car se usrdno molio Bogu za pomoć. U snu mu je Bog otkrio da će ga izlečiti upravo Sampson.

Kada je car čuo za Sampsona, pozvao ga je u svoj dvor. Sampson je samo položio ruku na bolno mesto, i car je čudesno ozdravio. Iako mu je car nudio golemo blago u znak zahvalnosti, Sampson je odbio, rekavši: „O care, imadoh ja i zlata i srebra i ostalog imanja, no sve ostavih radi Hrista, da bih dobio večna blaga nebeska“. Na kraju, na Sampsonovo insistiranje, car je sagradio dom za uboge, gde je Sampson služio kao što roditelj služi svojoj deci.

SPC
Ikona Prepodobnog Sampsona Stranoprimca

Milost prema ubogim i nemoćnim bila mu je prirodna. Ovaj svetac, ispunjen nebeskom dobrotom, mirno se upokojio 27. juna 530. godine, i sahranjen je u Crkvi Svetog mučenika Mokija, njegovog srodnika. Čak i nakon smrti, Sampson se više puta javljao onima koji su ga u molitvama prizivali za pomoć.

Njegov život ostaje svetionik vere, milosrđa i lekarskog poziva, pružajući primer kako je moguće spojiti duhovnost i medicinu na najplemenitiji način. Prepodobni Sampson Stranoprimac, lekar duša i tela, nastavlja da inspiriše mnoge kroz vekove, potvrđujući da istinska vera i ljubav prema bližnjima mogu činiti čuda.