Iako je redovno išao kod lekara i lečio se, pravi lek za svoje tegobe, otac Tadej je našao u prirodi.
Otac Tadej, jedan od najpoznatijih pravoslavnih duhovnika, tokom svog života suočavao se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima poput reume, gastritisa i zakrčenja vena. Iako je redovno išao kod lekara i lečio se, pravi lek za svoje tegobe, kako je tvrdio, pronašao je na kraju u prirodi.
Kako je otac Tadej jednom ispričao, lekovi su samo ublažili njegove tegobe i bolove. Išao je i u banju, nekad i dva puta godišnje, na preporuku jedne lekarke iz Beograda, ali je i ta terapija samo privremeno delovala.
- Banja mi je dodijala, a bolovi su ostajali. Reknem da više neću ići, pa šta bude neka bude. Ali stara bolest, desna ruka mi se bila dva puta ukočila. A doktor kaže: vežbaj, čoveče, izgubićeš i drugu ruku. Stalno sam imao bolove. Kad god podignem ruku, bolovi; ne mogu ni da se prekrstim - pričao je otac Tadej.
Profimedia
Crna ribizla
Tražeći alternativu, otac Tadej je naišao na knjigu o travama koja mu je promenila život. Knjiga je opisivala lekove iz prirode, a posebno je izdvajala čaj od listova crne ribizle, koji je pomogao jednoj reumatičnoj i nepokretnoj pacijentkinji u Parizu.
- Žena je bila sva reumatična i nepokretna. Lekar joj je davao da pije čaj od listova crne ribizle, i potpuno je izlečio. Ja kažem bratu, idi u rasadnik, naći ćeš negde, pa kupi koliko možeš da kupiš sadnica. I on je našao 20 sadnica i doneo - govorio je otac Tadej.
Počeo je da kuva čaj čim je biljka prolistala. Kako je rekao, recept je jednostavan:
- U pola litre stavi se 10-20 liski, u ključalu vodu, i posle jedan ključ-dva, izmaknem. Treba da se pije bez šećera. Jednostavno vruću vodu. Ja uzmem na kašičicu meda na jezik, dok ne popijem pola litra čaja. I tako ujutro, uveče, i vidim da mi je dobro. Sve lakše i lakše i nema bolova, nemam ništa - pričao je otac Tadej.
Profimedia
Čaj, Ilustracija
Rezultati su bili zadivljujući – bolovi su polako nestali, a reuma, gastritis i zakrčenje vena su se povukli. Otac Tadej je zaključio da hrana i unos previše kalorija mogu uzrokovati ovakve probleme, dok čaj od crne ribizle deluje kao pravi lek za reumu.
- Hrana čini svoje. Mi svi volimo da jedemo do sita. Unosimo u sebe mnogo kalorija, a onda organizam prima koliko mu je potrebno, što može, što ne može ostaje i taloži se u mišićima. Potom nastaje gastritis i zakrčenje vena. I onda stradaju kao i ja, jer vole da do sita jedu. Ti ne jedeš umereno, čoveče, nego uvek se presićavaš. I nijedan lek ne deluje na ta oboljenja kao čaj od crne ribizle. Vitamin C mnogo osvežava i daje potencijal srcu, ali nije za reumu. Nju rastvara samo čaj od lista crne ribizle - zaključio je otac Tadej.
Kada je došao za episkopa u Kesariju zatekao je sav grad neznabožački samo sa 17 hrišćana, a kada je odlazio iz ovog života ostavio je sav grad hrišćanski samo sa 17 neznabožaca.
Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”
Na portalu crkve i danas stoji tabla: "U slavu srećnog spasenja vrhovnog komandanta Kraljevske srpske vojske Njegovog veličanstva kralja Aleksandara i ovaj hram iz temelja obnavljaju zahvaljujući Svemogućem što je sačuvao dragoceni život Uzvišenog Gospodara Srbije, a u znak toplih osećanja koji su prema njegovoj uzvišenoj ličnosti prožeti. Oficiri i vojnici inženjerijskih trupa.”
Eparhija budimljansko-nikšićka uzdignuta na status Mitropolije budimljansko-nikšićke i tu odluku je donio Sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasedanju.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
Reči ruskog sveca iz njegove knjige „Misli za svaki dan u godini“ podsećaju nas da je prava sloboda dar koji nam donosi Gospod, oslobađajući nas od lanaca neznanja, strasti i uznemirenosti – put ka unutrašnjem miru i večnoj radosti.
U vreme strogog posta često ponestane ideja za ukusne obroke na vodi. Donosimo autentičan recept za paštetu od belog pasulja – kremastu, zasitnu i punu ukusa!
Uoči druge godišnjice od tragedije koja je odnela 57 života, otac Hristodulos Papaioanu kaže da je kroz ovaj neverojatan gubitak pronašao snagu da se nosi s patnjom.
Ne morate se odricati bogatih ukusa ni tokom posta – kombinacija crvenog pasulja, prepečenih oraha i začina trpezu će učiniti bogatom vitaminima i vlaknima.
Otkrijte kako se priprema ovo starinsko jelo koje je generacijama krasilo trpeze prizrenskih domaćinstava – jednostavni sastojci, bogat ukus i sećanja koja ne blede.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.
U senci maslina i mirisu tamjana nastaje osvežavajuća poslastica koju monasi pripremaju s molitvom – otac Nikodim otkriva kako da ovu svetogorsku blagodat unesete i u svoj dom.
Poslastica koju svetogorska bratija priprema u dane kada je dozvoljen mrs, mnogo je više od slatkiša — to je molitva pretočena u zalogaj, tihi poziv da i kroz kuhinju budemo bliže Bogu.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
Njegove duhovite opaske, britke dosetke i nenametljive poruke, izrečene s blagim osmehom i dubokom verom, ostale su zapamćene i prepričavaju se i danas. i.
U vreme mrsnih dana, kada se mirisi mlečnih jela i toplog hleba šire konacima, monahinje pripremaju salatu od sremuša — lekovitog zelenog dara prirode, koji u ovom receptu postaje hranljiv i lagan obrok, pogodan za doručak ili večeru.