Aktuelno iz SPC 07.06.2024 | 23:34

UJEDINJENI U MOLITVI: Spasovdanska litija u Beogradu sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
UJEDINJENI U MOLITVI: Spasovdanska litija u Beogradu sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog
SPC

Na dan slave srpske prestonice na čelu molitvene povorke, koja će prolaziti kroz gradske ulice od Vaznesenjskog hrama do Hrama Svetog Save, biće kivot sa svetim moštima svetitelja.

Ove godine, Beograd će sa posebnim duhovnim nadahnućem proslaviti Spasovdan, svoju gradsku slavu, sa svetim moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog na čelu litije. Spasovdanska litija će krenuti gradskim ulicama od Vaznesenjskog hrama do Hrama Svetog Save, prenoseći blagoslov i duhovnu snagu ovog velikog svetitelja.

Doček svetih moštiju, koje dolaze iz zavetnog hrama u Valjevu, zakazan je za sredu, 12. jun, u 17 časova, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, gde će se služiti praznično bdenje. Sledećeg jutra, na sam Spasovdan, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služiće se arhijerejska liturgija u 9 časova, a mošti će biti iznete iz crkve u 19 časova i, u svečanoj litiji, prenesene do Hrama Svetog Save.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević gradu dao status srpske prestonice.

Prepodobni Justin Ćelijski, kanonizovan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve 2. maja 2010. godine, ostavio je neizbrisiv trag u duhovnom životu našeg naroda.

Litija će biti ispunjena molitvama, a vernici će imati priliku da se poklone moštima i zatraže blagoslov od Prepodobnog Justina Ćelijskog. Ovaj svečani događaj nije samo prilika za duhovno uzdizanje, već i za jačanje zajedništva i vere među ljudima.