Aktuelno iz SPC 10.06.2024 | 20:29

VEČERAS POČINJU SPASOVDANSKE VEČERI: Svečanost uz anđeoske glasove i raskoš folklora

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
VEČERAS POČINJU SPASOVDANSKE VEČERI: Svečanost uz anđeoske glasove i raskoš folklora
Printscreen/Facebook/Nacionalni ansambl KOLO

Trodnevna manifestacija na platou ispred Hrama Svetog Marka na Tašmajdanu, od 10. do 12. juna, biće prilika za sve Beograđane i goste prestonice da uživaju u umetničkim nastupima koji će nas sve podsetiti na važnost zajedništva, porodice i tradicije.

Beograd se priprema za proslavu svoje slave - Spasovdana. Uz blagoslov patrijarha Porfirija, uvod u praznični dan počinje trodnevnom manifestacijom Spasovdanske večeri, koje će se održati od 10. do 12. juna na platou ispred Crkve Svetog Marka na Tašmajdanu. Organizaciju ove manifestacije preuzela je Kancelarija za saradnju sa mladima Srpske Pravoslavne Crkve, uz svesrdnu podršku Opštine Palilula, Hrama Svetog Marka, te Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

ATA Images
Devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović

Tri večeri, sa početkom u 19 časova, posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji je pažljivo osmišljen kako bi na najbolji način dočarao duh i značaj Spasovdana. U ponedeljak, 10. jun u 19 časova program će otvoriti muzički ansambl Fenečki biseri, posle čega, od 19.30 časova, slede nastupi: AKUD “Branko Krsmanović”, KUD “Despot Stefan” i AKUD “Ivo Lola Ribar”. Naredne večeri, u utorak 11. juna u 19 časova nastupiće Nikola Rokvić, a u 19.30 časova publika će imati priliku da uživa u igri članova AKUD-a “Mika Mitrović Jarac”, KUD-a “Despot Stefan” i KUD-a “Jelek” iz Vranića. Poslednje veče ove manifestacije, u sredu 12. juna, program otvara devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović, a u 19.30 je nastup KUD “Abrašević”.

https://www.abrasevicbeograd.rs/
KUD "Abrašević" svojim nastupom zatvoriće Spasovdanske večeri

Spasovdanske večeri predstavljaju jedinstvenu priliku za sve Beograđane i goste glavnog grada da se okupe, druže i uživaju u raznovrsnom programu koji spaja muziku, igru i tradiciju. Ovaj događaj je ne samo uvod u proslavu gradske slave, već i mesto susreta, zajedništva i očuvanja kulturnog nasleđa.