Aktuelno iz SPC 13.06.2024 | 21:01

SPASOVDAN U NOVOM SADU: Duhovna radost i čin blagosiljanja novog roda žita

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SPASOVDAN U NOVOM SADU: Duhovna radost i čin blagosiljanja novog roda žita
SPC

U novosadskom Sabornom hramu, episkop bački Irinej, služio je arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhijereja SPC, koja je krunisana svečanom litijom u porti crkve i činom osvećenjem ovogodišnje letine, osvetljavajući praznik Vaznesenja Gospodnjeg u srcima vernika.

Na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, sabrao se verni narod u Sabornom hramu u Novom Sadu, ispunjen radošću i nadom, da prisustvuje arhijerejskoj liturgiji. Episkop bački Irinej načalstvovao je ovom uzvišenom bogosluženju, a sasluživali su episkop mohački Damaskin, sveštenici i đakoni Eparhije bačke, sve u veličanstvenoj harmoniji duhovne zajednice.

Tom prigodom, po odluci Svetog arhijerejskog Sinoda SPC, episkop bački odlikovao je protojereja Vladana Simića, sekretara Eparhije bačke, pravom nošenja naprsnog krsta. Ovo visoko crkveno priznanje odato je za njegovu revnost u sveštenopastirskoj službi i savesno obavljanje dužnosti u službi crkve Hristove.

SPC
Novosadski Saborni hram

Nakon pročitanog jevanđelskog odeljka, vladika Irinej je u svojoj besedi osvetlio duboki smisao praznika, rekavši da narodno ime Spasovdan suštinski objašnjava događaj Vaznesenja Hristovog.

- Sveti Justin Ćelijski, u besedi od pre pola veka, na današnji praznik, kaže da je ova svetkovina Gospodnja ne samo objašnjenje nego i dovršenje, punoća svih praznika, počevši od onih najranijih, od rođenja Hristovog, pa sve do vaskrsenja - istakao je vladika Irinej, podsećajući vernike na sveobuhvatnu radost i smisao Hristovog uznesenja.

SPC
Vladika Irinej rukopoložio Đuru Knežića u čin đakona 

Liturgija je dostigla svoj vrhunac kada je vladika Irinej rukopoložio Đuru Knežića, klirika Eparhije austrijske, u đakonski čin, unoseći time još jednu svetlu dušu u svešteničku službu. Po zaamvonoj molitvi (molitva polaganja ruku), vladika Damaskin je poveo svečanu litiju u porti Sabornog hrama, gde je obavljen čin blagosiljanja klasja novoga roda žita. Ovaj simbolični čin osvećenja plodova zemlje bio je prožet molitvama za obilje i blagostanje, prizivajući božanski blagoslov na trud i rad vernog naroda.

SPC
Episkop Damaskin blagosilja novi rod žita u porti Sabornog hrama u Novom Sadu

Na kraju bogosluženja, episkop bački Irinej obratio se sabranima i čestitao im praznik Vaznesenja Gospodnjeg. Njegove reči su bile ispunjene toplinom i ohrabrenjem, pozivajući sve da u duhu Spasovdana pronađu nadu i veru, te da nose blagoslov Hristovog uznesenja kroz sve dane svog života.