Aktuelno iz SPC 16.06.2024 | 11:48

ZASIJAO NOVI SVETIONIK VERE U NIŠKOM KRAJU: Vladika Arsenije osveštao hram Svetog Romana u Merošini

Izvor: SPC / Eparhija niška
Autor: Saša Tošić
ZASIJAO NOVI SVETIONIK VERE U NIŠKOM KRAJU: Vladika Arsenije osveštao hram Svetog Romana u Merošini
SPC / Eparhija niška

Episkop niški posvetio je velelepni hram, donoseći svetlost vere i radost vernicima ovog kraja. Potom je uz prisustvo brojnih sveštenika i vernika, služena prva sveta liturgija u novoosvećenom hramu, koji će biti ponos merošinskog naroda.

U svečanom i duhovnom ambijentu, episkop niški Arsenije osveštao je hram Svetog Romana Đuniškog u Merošini, donoseći svetlost vere i radost vernicima ovog kraja. Pre početka arhijerejske liturgije, vladika je obavio čin velikog osvećenja, dajući ovom veličanstvenom hramu blagoslov koji će osvetljavati živote mnogih generacija.

SPC / Eparhija niška
Vladika Arsenije i sveštensko Eparhije niške

Uz episkopa Arsenija, u liturgiji su sasluživali i brojni sveštenici: protojerej-stavrofor Slobodan Petrović, arhijerejski namesnik toplički, protojerej-stavrofor Aleksandar Pavlović, protojerej Bratislav Vukićević, arhijerejski namesnik aleksinački; protonamesnik Đorđe Mirković, paroh merošinski protođakon Đorđe Filipović i đakon Nikola Eraković. Njihova prisutnost i služenje doprineli su svečanoj atmosferi ovog svetog čina, ukazujući na značaj zajedništva i duhovne podrške u pravoslavnoj veri.

SPC / Eparhija niška
Hram Svetog Romana Đuniškog

Nakon osvećenja, služena je prva sveta liturgija u novoosvećenom hramu, koji će biti ponos vernog naroda merošinskog kraja. Ovo je bio trenutak ispunjen emocijama i duhovnim uzdizanjem, jer je vernicima pružena prilika da prisustvuju prvoj liturgiji u hramu koji je postao simbol njihove vere i zajedništva.

Tokom malog vhoda, protonamesnik Đorđe Mirković, nadležni sveštenik merošinski, odlikovan je protojerejskim činom rukom episkopa Arsenija, što je priznanje za njegov dugogodišnji trud i predanost u služenju Bogu i narodu.

SPC / Eparhija niška
Porta Hrama Svetog Romana Đuniškog

Na kraju liturgije, vladika niški Arsenije je odlikovao istaknute dobrotvore ordenom Svetog Romana Đuniškog, visokim odlikovanjem Eparhije niške. Ovi dobrotvori su prepoznati za svoj nesebičan doprinos i podršku u izgradnji hrama, čime su postali uzor mnogima u zajednici.

Hram Svetog Romana Đuniškog sada stoji kao svetionik vere i nade, simbol duhovnog uzdizanja i zajedništva. Njegovo osvećenje nije samo obeležje jednog događaja, već početak nove ere duhovnog života za verni narod Merošine, mesto molitve, utehe i duhovnog rasta.