Aktuelno iz SPC 25.06.2024 | 08:08

PATRIJARH PORFIRIJE ZAVRŠIO BORAVAK U EPARHIJI DISELDORFSKOJ I NEMAČKOJ: Istorijska poseta istakla snagu vere i značaj jedinstva u rasejanju

Izvor: SPC
PATRIJARH PORFIRIJE ZAVRŠIO BORAVAK U EPARHIJI DISELDORFSKOJ I NEMAČKOJ: Istorijska poseta istakla snagu vere i značaj jedinstva u rasejanju
SPC PPatrijarh Porfirije i mitropolit Grigorije

Poglavara SPC na aerodromu u Hamburgu svečano su ispratili mitropolit nemački Grigorije, episkopi vašingtonsko-njujorški i istočnoamerički Irinej i humski Jovan, a njegov višednevni boravak u rasejanju doneo je blagoslov vernom narodu u Nemačkoj.

Nakon što je mnogobrojnim vernicima SPC u Nemačkoj doneo blagoslov i poruku o značaju jedinstva, patrijarh srpski Porfirije okončao je posetu Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj. Ova istorijska poseta, koja je trajala od 21. do 24. juna 2024. godine, kulminirala je osvećenjem Hrama Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu, jednom od najznačajnijih događaja za pravoslavne vernike u ovom delu Evrope.

SPC
PPatrijarh Porfirije i mitropolit Grigorije

Tokom osvećenja hrama, Patrijarh Porfirije je služio arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje mitropolita nemačkog Grigorija i dalmatinskog Nikodima, te preosvećenih episkopa vašingtonsko-njujorškog i istočnoameričkog Irineja, pakračko-slavonskog Jovana, bihaćko-petrovačkog Sergija i humskog Jovana. Prisustvo tolikog broja episkopa i vernog naroda, koji su se sabrali iz raznih krajeva, svedočilo je o značaju ovog događaja.

U svojoj besedi nakon liturgije, Patrijarh Porfirije je istakao važnost očuvanja vere i identiteta među pravoslavnim vernicima u rasejanju.

- Dužnost nam je da budemo svedoci imena Hristovog gde god da smo, a naročito onda kada smo u rasejanju. Ovde, u rasejanju, neophodno je ne samo da stičemo materijalna blaga, nego da bismo živeći Hristom u potpunosti mogli da se integrišemo u prostor u kojem živimo i istovremeno bez kompleksa i straha mogli da se otvaramo prema onima sa kojima dolazimo u kontakt, tako da naša vera i ljubav budu most kojim obogaćujemo one zbog kojih nas je Bog doveo da budemo ovde - rekao je patrijarh, naglasivši duhovnu misiju koju pravoslavni vernici imaju u dijaspori. 

SPC
Patrijarh Porfirije i mitropolit Grigorije

Poseta je završena svečanom ispraćajem patrijarha na aerodromu u Hamburgu. Poglavara SPC ispratili su mitropolit nemački Grigorije, episkopi vašingtonsko-njujorški i istočnoamerički Irinej i humski Jovan, kao i članovi Crkvenog odbora parohije u Hamburgu. Ovaj svečani trenutak je bio kruna uspešne posete koja je dodatno učvrstila veze između Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika u Nemačkoj, ističući važnost duhovne zajednice i podrške u očuvanju identiteta i vere.