Crkve i manastiri 25.06.2024 | 09:44

NOVA SVETLOST U HRAMU KOJI JE BIO SRUŠEN DO TEMELJA: Slava obnovljene Saborne crkava u Mostaru okupila brojne vernike

Autor: Saša Tošić
NOVA SVETLOST U HRAMU KOJI JE BIO SRUŠEN DO TEMELJA: Slava obnovljene Saborne crkava u Mostaru okupila brojne vernike
SPC Liturgija i čin rukopoloženja u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru

Mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije predvodio je na Duhove liturgijsko slavlje i čin rukopoloženja u obnovljenom svetilištu, podstičući mnogobrojni okupljeni verni narod na jedinstvo i nadu.

U srcu Mostara, u Sabornom hramu Presvete Trojice, ovogodišnja proslava Pedesetnice bila je obeležena posebnim duhovnim zračenjem. Mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije služio je svetu liturgiju, uz molitveno učešće sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kao i goste iz drugih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

SPC
Liturgija i čin rukopoloženja u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru

Pod blistavim svodom hrama, koji je još uvek u procesu obnove nakon što je ratne 1992. godine srušen i spaljen do temelja, mitropolit Dimitrije je rukopoložio veroučitelja Bogdana Santrača u čin đakona. U svojoj besedi, mitropolit je istakao važnost ove svečane prilike i naglasio da je Bogdan Santrač naznačen za Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju, podsećajući vernike na neprekidnu nit duhovne službe i posvećenja.

SPC
Saborni hram Svete Trojice u Mostaru

Sveštenik Aleksandar Grčić održao je nadahnutu jevanđeljsku besedu, osvetljujući prisutnima put vere i nade. Njegove reči dale su dodatnu duhovnu snagu svima onima koji su se okupili u ovom svetom mestu, čija obnova predstavlja simbol povratka, istrajnosti i nade za pravoslavnu zajednicu u Mostaru i šire.

Printscreen/youtube/Nermin Leto, Foto SPC
Obnovljeni Saborni hram Svete Trojice u Mostaru bio je srušen do temelja 1992. godine

Iako je znatan deo radova na obnavljanju hrama završen, pred vernicima i obnoviteljima stoji još mnogo posla da bi svetinja uništena u ratu mogla do 2026. godine u potpunosti povratiti svoj prvobitni izgled. Sabornog hrama u Mostaru, izgrađenog davne 1873. godine, koji je bio i ostao jedan od najvažnijih pravoslavnih bogomolja na Balkanu, mnogi se sećaju kao jednog od simbola ovog grada, ali i simbola zajedništva i mira. Do gradite Hram Svetov Save u Beogradu, ovo je bila jedna od najvećih pravoslavnih bogomolja Balkanu.

SPC
Vernici, crkveni velikodostojnici i sveštenstvo u obnovljenom Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru

Ovaj praznik Sabornog hrama Presvete Trojice u Mostaru nije bio samo liturgijsko slavlje, već i prilika za podsećanje na duboku povezanost prošlosti i budućnosti, na snagu vere koja obnavlja i gradi, na ljubav koja spaja ljude bez obzira na prepreke i iskušenja.