Aktuelno iz SPC 10.07.2024 | 20:39

DONOSEĆI SVETI DAR U RUSIJU, ARHIMANDRIT ANDREJ PORUČIO: Na Kosovu i Metohiji mnogo patimo, ali nikada nećemo zaboraviti podršku ruskog naroda i Crkve

Izvor: monastery.ru
Autor: Saša Tošić
DONOSEĆI SVETI DAR U RUSIJU, ARHIMANDRIT ANDREJ PORUČIO: Na Kosovu i Metohiji mnogo patimo, ali nikada nećemo zaboraviti podršku ruskog naroda i Crkve
Printscreen / TV Hram

Uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, a u znak blagodarnosti za pomoć, iguman Manastira Crna Reka odneo je na dar Sretenskom manastiru u Moskvi ikonu i čestice moštiju Svetog Petra Koriškog.

U činu koji spaja vekove duhovne povezanosti, arhimandrit Andrej, iguman manastira Crna Reka, doneo je Sretenskom manastiru u Moskvi na sar ikonu Svetog Petra Koriškog sa česticom njegovih moštiju. Ovaj dar, simbol duboke zahvalnosti Eparhije raško-prizrenske za dugogodišnje prijateljstvo i pomoć, postao je svetionik duhovne zajednice i blagodarnosti između dva bratska naroda.

- Velika mi je čast i posebna radost da vam u ime našeg episkopa raško-prizrenskog Teodosija predam ovu svetinju – ikonu sa moštima - rekao je arhimandrit Andrej.

Privatna arhiva
Ikona Svetog Petra Koriškog u Sretenjskom manastiru u Moskvi

- Mi, kao narod Kosova i Metohije, mnogo smo patili i patimo, ali u svom stradanju nikada nećemo zaboraviti molitvenu i materijalnu podršku ruskog naroda i ruske Crkve, a posebno Sretenskog manastira kazao je  arhimandrit Andrej, obraćajući se bratstvu Sretenjskog manastira.

Arhimandrit Andrej je podsetio prisutne na reči velikog srpskog pesnika Petra Petrovića Njegoša: "Umesto da pitate: "Kako se osećate?", treba da pitate: "Kako da vam pomognem?" Ove reči duboko odjekuju u srcima svih koji su svedoci dugogodišnje solidarnosti između SPC i RPC. Sretenski manastir je bio ključni podržavalac u obnovi Prizrenske Bogoslovije, što je inspirisalo ovaj znak zahvalnosti.

Printscreen / TV Hram
Arhimandrit Andrej

Sretenski manastir, osnovan pre 627 godina, sada je postao čuvar ovog dragocenog dara, noseći u sebi ne samo ikonu i mošti, već i simbol večne povezanosti i duhovnog bratstva.

Wikipedia
Sretenjski manastir u Moskvi

- Apsolutno sam siguran da je ovaj svetitelj jedan od najvećih svetitelja SPC i srpskog naroda, čije se poštovanje proširilo od srednjeg veka do danas, i moli se za ceo ruski narod i za vas - dodao je arhimandrit Andrej.

Ovaj svečani trenutak je zaključio rečima zahvalnosti:

- Veliko hvala ocu igumanu, Sretenskom manastiru i njegovoj svetosti patrijarhu Kirilu. Zaista se nadamo da ćete se i vi moliti Svetom Petru da pokaže svoja čuda u Rusiji i u vašoj Crkvi.

Ikona Svetog Petra Koriškog sa česticama njegovih moštiju sada u Moskvi služi kao svetionik vere i zajedništva, povezujući dva manastira, dva naroda i dve crkve u trajnom duhovnom jedinstvu.