Duhovna riznica 10.07.2024 | 16:57

DUHOVNA SNAGA NOVAKA ĐOKOVIĆA JE U BLAGOSLOVU PATRIJARHA PAVLA: Majka Dijana otkrila da je milost blaženopočivšeg patrijarha bila presudna u Noletovoj karijeri

Izvor: Sputnjik
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA SNAGA NOVAKA ĐOKOVIĆA JE U BLAGOSLOVU PATRIJARHA PAVLA: Majka Dijana otkrila da je milost blaženopočivšeg patrijarha bila presudna u Noletovoj karijeri
Dimitar DILKOFF/AFP/Profimedia

Dirljivo sećanje na trenutke susreta teniskog šampiona i duhovnog gorostasa, koji je ležeći u polusnu u bolničkoj postelji najednom otvorio oči…

Novak Đoković, jedan od najpoznatijih sportista sveta, odavno je poznat po svojoj posvećenosti veri. Njegova duhovna snaga, koja se često odražava na terenu, potiče iz duboke povezanosti sa pravoslavnom verom. Jedan od najdirljivijih trenutaka u njegovom duhovnom putovanju bio je susret sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom, za kojeg mnogi veruju da je imao ključni uticaj na Novakovu karijeru.

Dimitar DILKOFF/AFP/Profimedia
Novak Đoković

Novakova majka, Dijana Đoković, prisećajući se tog susreta, rekla je:

“Zvali smo ga živi svetac. Jednostavno se desilo da smo mogli da odemo kod našeg pokojnog patrijarha dok je bio u bolnici na VMA. Novak je sedeo na jednoj stolici pored njega, patrijarh je bio u fotelji u blaženom polusnu. Đakon koji je bio sa njim pokušao je da ga probudi.

Doneli smo mu Novakovu monografiju kada je 2008. osvojio svoj prvi grend slem. Objašnjavao mu je da je Novak tu, međutim on je spavao. Kada mu je đakon rekao da je došao da ga blagoslovi, u jednom trenutku on je otvorio oči.

Ja sam tada u tom momentu videla da su to nebesko plave oči. Samo je podigao ruku i blagosiljao Novaka. Mislim da je to bila velika prekretnica u Novaku, jer tada osvaja Dejvis kup koji je bio odskočnica za sve dalje,” podelila je Dijana Đoković ovu dirljivu priču gostujući u emisiji "Dok anđeli spavaju".

Starsport
Kovak Đoković sa majkom Dijanom

Ovaj blagoslov patrijarha Pavla, koji je za mnoge pravoslavne vernike svetionik duhovne čistote i mudrosti, bio je presudan momenat za Novaka. Neki veruju da je upravo tada Novak dobio duhovnu snagu koja mu je bila potrebna da nastavi sa osvajanjem sportskih vrhova. Takvi trenuci nas podsećaju na nevidljive niti koje spajaju veru i život, pokazujući kako blagoslovi i duhovna podrška mogu postati oslonac u najtežim i najvažnijim trenucima naših života.