Praznici i sveci 04.06.2024 | 22:09

PATRIJARH PAVLE OBJASNIO KAKO SE REŠITI VELIKE TUGE: Mudri savet mnogima pomogao da prebrode najteže trenutke

Izvor: Religija
PATRIJARH PAVLE OBJASNIO KAKO SE REŠITI VELIKE TUGE: Mudri savet mnogima pomogao da prebrode najteže trenutke
Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Nekada su teškoće i gubici s kojima se suočavamo veliki, pa je i naša tuga ogromna. Ipak, svako od nas mora da ide dalje, ma koliki bol da osećamo. U pomoć priskaču psiholozi, ali i sveštenici kako da se nosimo s najtužnijim trenucima. Zajednički savet i jednih i drugih je da tugu treba izdržati. To je i savet patrijarha Pavla.

Voljeni patrijarh Pavle živeo je skromno, baš kako hrišćanska vera propoveda i zahteva, a ostale su zabeležene mnoge priče i primeri njegovog odnosa prema ovozemaljskom. Nikada nije imao automobil, ni mobilni telefon, nije gledao televiziju ni čitao novine.

Ustajao je rano i živeo po svim hrišćanskim pravilima, a nije mu bio problem nijedan fizički posao. Vozio se gradskim prevozom, a ostale su zabeležene mnoge anegdote koje samo potvrđuju da je zaista živeo u skladu sa onim šta je govorio.

shutterstock.com
Tuga nas slama

Patrijarh Pavle je jednom prilikom rekao da tuga ne traje zauvek i da onaj ko izdrži do kraja, taj će se spasiti:

- Taj put je tesan i uzak i tesna su vrata što vode u život. A kako su široka vrata i širok put što vodi u propast, mnogo je njih koji njim idu. Dakle, to su dve mogućnosti ili što kaže Boža Knežević - čovek je biće kome može i Bog da se obraduje, a od koga može i đavo da se zastidi - rekao je patrijarh Pavle.