Odlazak u hram ima svoje razloge, a ponašanje u svetinji je definisano i ne treba kršiti načela, kako ne bismo druge omeli u molitvi.
Liturgija je najznačajnije crkveno bogosluženje koje označava „zajedničko delo“, odnosno službu episkopa i naroda Božijeg na jednom mestu.
Suština liturgije je pričešće vernih istinitim telom i krvlju Gospoda Isusa Hrista u vidu hleba i vina.
Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je sveta liturgija sabranje na kojem se prinose hleb i vino, koji kao elementarna potreba za održanje života predstavljaju sve ono što jesmo i prinoseći te darove na liturgiji oni se Svetim Duhom pretvaraju u telo i krv Hristovu, a pričešćujući se njima, ljudi postaju sutelesnici Hristovi.
Foto: SPC
Patrijarh Porfirije
Shodno tome u liturgiji se pričešćujemo blagodareći Bogu što je stvorio ovaj svet, što ga je iz nebića priveo u biće, što mu je dao mogućnost da u zajednici sa njim zadobije večno postojanje.
Ko je ustanovio Svetu tajnu pričešća?
Svetu tajnu pričešća je ustanovio Isus Hristos pred svojim učenicima na poslednjoj večeri, uoči svoga stradanja i smrti.
Svedočanstvo ustanovljenja liturgije imamo u svetom jevanđelju: „I kad jeđahu, uze Isus hleb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je telo moje. I uze čašu i zablagodarivši dade im govoreći: Pijte iz nje svi; jer je ovo krv moja Novoga zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova“ (Mt. 26, 26-28).
Patrijarh Porfirije je naglasio da je liturgija jedna drama u kojoj svi imaju svoju ulogu i da je ulaznica za svetu liturgiju krštenje, i njime se ljudi ukrcavaju na lađu spasenja okrenutu prema budućnosti, na brod koji plovi ka luci koja se zove carstvo Božje i time sve dobija pečat autentičnosti, dobija pečat Hristov i smisao večnosti.
- To je ispunjenje zapovesti o ljubavi. Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe, ali ljubi i neprijatelje svoje. To je merilo i za sve druge vrednosti. Kada sve premerimo ovom jevanđeljskom proverom, kada se opredelimo da carstvo Božje bude naš princip, kada Boga postavimo na pravo mesto tada će i sve drugo će doći na pravo mesto, zaključio je Porfirije.
YURI KADOBNOV / AFP / Profimedia
Patrijarh Pavle je upozorio na trostruki greh
Upravo zato je važno da za vreme bogosluženja ljudi budu koncentrisani i svoje ponašanje apsolutno prilagode tom činu.
- Onaj ko u crkvi razgovara, čini trostruki greh. Prvo, on greši prema samom sebi - jer se ne moli Bogu. Zatim, greši prema onom sa kim priča, jer ni njemu ne daje da se moli. I na kraju greši prema svima onima koji su u crkvi, jer skraćuje njihovu pažnju pa ni oni ne mogu da se mole, rekao je jednom prilikom patrijarh Pavle.
U petak, 15. novembra, navršava se decenija i po od kada je svoj ovozemaljski život skončao poglavar SPC kojeg u srpskim zemljama smatraju najvoljenijim arhijerejem 20. veka.
U manastiru Rakovica, na parastosu patrijarhu Pavlu, episkop Tihon podsetio je na duhovnu snagu i jevanđeoske pouke velikog arhijereja, čije nasleđe i dalje vodi narod kroz izazovna vremena.
U manastiru Rakovica, među molitvama i dečjim glasovima, odata je počast arhijereju čije je ime simbol smirenja, ljubavi i vere, i čije duhovno nasleđe nastavlja da živi među onima koji se nisu ni rodili kada se on upokojio.
Rodno mesto jednog od najvoljenijih patrijarha SPC postaje duhovni centar i simbol vere. Zadužbina koja se gradi u Kućancima ovekovečiće njegovu životnu misiju i svetiteljsku skromnost.
Jerej Lev Liperovski u svojoj knjizi „Čuda i parabole Hristove“ objašnjava kako Jevanđelisti svedoče o bolesti duha, koju može izlečiti jedino vera, molitva i post.
Arhimandrit kritskog porekla, nekadašnji iguman manastira Iviron, ostavio je za sobom bogato duhovno nasleđe, stotine duhovne dece i spise koji će nastaviti da svetle kao putokaz pravoslavlju u savremenom svetu.
U kuhinjama pravoslavnih domaćica, ova čorba se pripremala s ljubavlju – za praznike, slave i nedeljne porodične ručkove. Sada je pravo vreme da je ponovo otkrijete i spremite po originalnom receptu iz tradicije srpske kuhinje.
Otkrijte kako pivo pretvara ovo jednostavno jelo u ukusnu salatu sa istorijom dugom vekovima, zapisanu još 1855. u "Srbskom kuvaru" jeromonaha Jerotija iz Krušedola.
Od pažljivo prženog luka do mirisa ljute paprika - otkrijte tajnu starinskog monaškog ribljeg paprikaša koji spaja duh pravoslavnog života i prazničnih trpeza.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Obnovljena, svojevrsni je kulturni centar Prizrena koji u rekonstruisanom i adaptiranom atrijumu okuplja malobrojne Srbe iz Prizrena i mnoge raseljene Prizrence na dan slave grada, kao i mnoge hodočasnike carskog Prizrena.
Posle bogosluženja u jednom od najstarijih pravoslavnih hramova u Beogradu, patrijarh Porfirije podsetio da je misija Crkve da vodi ljude ka večnosti i preobražava svet blagodaću Hristovom, a ne da se svodi na trenutne društveno-političke ciljeve.
Jerej Lev Liperovski u svojoj knjizi „Čuda i parabole Hristove“ objašnjava kako Jevanđelisti svedoče o bolesti duha, koju može izlečiti jedino vera, molitva i post.
Prema učenju Crkve, bez krštenja nije moguće pristupiti ostalim svetim tajnama, niti se u potpunosti uključiti u liturgijski i duhovni život zajednice.
Prvi razgovor u četiri oka otvorio teme od opstanka hrišćana u Turskoj i na Bliskom Istoku, preko rata u Ukrajini, do priprema za obeležavanje 1700 godina od Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji.
U svetinji pored Golupca, 21. septembra sabraće se verni iz svih krajeva Srbije i dijaspore da obeleže 90 godina od kada su ovu čudotvornu relikviju ruski monasi doneli u Srbiju.
Tri dana pre dijagnoze, ova mlada devojka iz Benkovca u Hrvatskoj sasvim slučajno je otkrila Svetog Karla Akutisa, a njegove molitve i prisutnost danas joj daju snagu i mir u svakom trenutku.
Nakon brutalnih uvreda igumanu i monaštvu, te pretnji supruge Nenada Nikaljevića u sudu, tenzije u Donjim Brčelima ne jenjavaju – jeromonah Nikon otkriva šta ga je najviše uznemirilo.
Otkrijte kako šareni povrtni specijalitet u želatinskoj formi, začinjen blagim vinskim sirćetom, vekovima krasi postne trpeze pravoslavnih manastira i zašto postaje hit u savremenim kuhinjama.
U svojoj besedi za 15. sredu po Duhovima, Sveti Nikolaj Ohridski i Žički nas vodi kroz Kanu Galilejsku i pokazuje kako svako Hristovo čudo, od isceljenja do prosvetljenja, u svojoj suštini pretvara našu svakodnevicu i ljudsku prirodu u izvor radosti i svetlosti.