Aktuelno iz SPC 24.07.2024 | 20:01

SVETLOST BESMRTNIH: Pomen patrijarhu Varnavi i promocija knjige posvećene njegovom duhovnom nasleđu

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVETLOST BESMRTNIH: Pomen patrijarhu Varnavi i promocija knjige posvećene njegovom duhovnom nasleđu
SPC

Obeležavanje dana kada je 40. naslednik na tronu Svetog Save završio svoj ovozemaljski život bila je prilika za podsećanje na važnost baštine i snagu vere koja nas povezuje kroz vekove, te da se inspirišemo primerom velikih predaka u svojoj svakodnevnoj borbi za istinu i pravdu.

U tišini male crkve Svetog Save na Vračaru, pred grobnim mestom slavnog prethodnika na tronu Svetitelja Save, patrijarh srpski Porfirije služio je pomen patrijarhu Varnavi povodom godišnjice njegovog blaženog usnuća. Ovog svetog dana, crkva je bila ispunjena duhom zajedništva i molitve, dok su se vernici okupili da odaju počast jednom od najznačajnijih duhovnih vođa srpskog pravoslavlja.

Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi istakao duboki paradoks smrti i radosti, naglašavajući da smrt blaženopočivšeg patrijarha Varnave predstavlja početak njegove besmrtnosti: 

SPC
Promocija knjige "Poslanice i besede patrijarha Varnave" u kripti Hrama Svetog Save

- Dan kada su pre 87 godina zvona srpskih crkava i manastira oglasila blaženo upokojenje patrijarha Varnave, četrdesetog naslednika na tronu Svetog Save, kakav paradoks: dan smrti – povod za radost; godišnjica upokojenja – razlog za veselje.

Ali ne bilo čije godišnjice i bilo kakve smrti, nego smrti blaženopočivšeg patrijarha Varnave u stvari je godišnjica njegove besmrtnosti, jer smrt za Hristovu istinu i pravdu čini čoveka besmrtnim i u ovom svetu koji ostavlja i u onom u koji ulazi - rekao je patrijarh Porfirije, pozivajući se na reči oca Justina.

SPC
Patrijarh srpski Porfirije

Pomenu su, pored mnogobrojnog vernog naroda, prisustvovali mitropolit mileševski Atanasije i vikarni episkop lipljanski Dositej, a sasluživali su i protojerej-stavrofor Radivoj Panić, protojerej Đorđe Stojisavljević i đakon Nikola Kostić. Vernici su se okupili u velikom broju, stvarajući atmosferu zajedništva i molitve.

SPC
Knjige "Poslanice i besede patrijarha Varnave" izdavački je poduhvat Eparhije mileševske

Nakon pomena, obeležavanje godišnjice nastavljeno je nešto kasnije u kripti Hrama Svetog Save, gde je patrijarh Porfirije uvodnim slovom otpočeo predstavljanje knjige "Poslanice i besede patrijarha Varnave". Mnogobrojna publika, koja je ispunila kriptu hrama, s velikim zanimanjem je pratila predstavljanje ovog izdavačkog poduhvata Eparhije mileševske. Autori knjige, mitropolit mileševski Atanasije, prof. Bojan Strunjaš i prof. Velibor Pupović, istakli su važnost i vrednost duhovnog nasleđa patrijarha Varnave.

SPC
Mitropolit mileševski Atanasije

- Knjiga "Poslanice i besede patrijarha Varnave" predstavlja ne samo spomenik jednom velikom crkvenom poglavaru, već i svedočanstvo o trajnim vrednostima koje je on svojim radom i životom ostavio - rekao je mitropolit Atanasije.

Prof. Strunjaš je dodao:

- Patrijarh Varnava je svojim besedama i poslanicama govorio o najdubljim duhovnim istinama i bio je glas naroda u teškim vremenima.

SPC
Grobno mesto blaženopočivšeg patrijarha Varnave

Promociji knjige prisustvovali su i vikarni episkop lipljanski Dositej, iguman Zosim, protojerej Đorđe Stojisavljević, kao i brojno sveštenstvo, monaštvo i predstavnici državnih institucija i Opštine Pljevlja. Skup je završen molitvom i blagoslovom patrijarha Porfirija, čime je još jednom potvrđena trajna veza između prošlosti i sadašnjosti, kroz sećanje na lik i delo patrijarha Varnave.