Aktuelno iz SPC 13.08.2024 | 21:10

DUHOVNA I FIZIČKA OBNOVA PRAVOSLAVLJA U ZAGREBU: Dvojica vladika služila liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DUHOVNA I FIZIČKA OBNOVA PRAVOSLAVLJA U ZAGREBU: Dvojica vladika služila liturgiju u Hramu Preobraženja Gospodnjeg
SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Uprkos građevinskim radovima u ovom svetilištu, oštećenom u zemljotresu, vernici su se sabrali u velikom broju. U svojim besedama posle bogosluženja, episkopi Kirilo i Metodije naglasili su značaj duhovne obnove i vrlina u životu svakog hrišćanina.

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg, ispunjenom mirisom tamjana i sveća, i uprkos skelama koje još svedoče o obnavljanju svetinje posle razornog zemljotresa, episkopi budimljansko-nikšićki Metodije i buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, zajedno sa zagrebačkim sveštenstvom, služili su svetu liturgiju.

SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Vernici u Hramu Preobraženja Gospodnjeg, koji se obnavlja

Posle ovog bogosluženja na praznik Svetih otaca Prvog vaseljenskog sabora, episkop Metodije je u svojoj besedi istakao duhovnu dimenziju ljudskog postojanja, podsećajući prisutne na prolaznost svetovnog i večnost duhovnog jedinstva sa Bogom.

- Sve što na ovom svetu uzmemo na sebe, bilo to kroz narod, prostor, poziv ili bogatstvo, jednog dana ćemo ostaviti. Ostaće ono što smo sabirali: vrline, dobra dela i trud da naši međusobni ljudski odnosi budu u ljubavi", naglasio je vladika Metodije, govoreći o pravoj zapovesti ljubavi koju Gospod traži - rekao je vladika budimljansko-nikšišći Metodije.

SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Časna trpeza

Vladika Kirilo je izrazio zahvalnost episkopu Metodiju na njegovom dolasku i podsetio prisutne na njihovu duhovnu povezanost još od dana kada su zajedno zamonašeni u Cetinjskom manastiru 2004. godine.

- Tako smo zajedno krenuli u taj duhovni boj za osvajanje Carstva nebeskog", rekao je episkop Kirilo, naglašavajući značaj molitve u obnovi hrama i duša vernika. Kao znak zahvalnosti, episkop Kirilo je poklonio vladici Metodiju arhijerejske insignije.

SPC/Mitropolija zagrebačko-ljubljanska
Vladike Kirilo i Metodije sa zagrebačkim sveštenstvom

Skromnost i krotost, koje je episkop Metodije istakao kao ključne vrline na putu spasenja, bile su prisutne ne samo u njegovim rečima, već i u atmosferi liturgijskog sabranja u zagrebačkom hramu, koji i dalje svedoči o svojoj obnovi, kako fizičkoj, tako i duhovnoj.