Aktuelno iz SPC 19.08.2024 | 16:23

SVEDALMATINSKI SABOR SRBA OSVETLIO HRVATSKU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Krka na Preobraženje (FOTO-GALERIJA)

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
SVEDALMATINSKI SABOR SRBA OSVETLIO HRVATSKU: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Krka na Preobraženje (FOTO-GALERIJA)
SPC

U drevnoj svetinji, staroj više od šest vekova, hiljade vernika sabralo se da uveliča tradicionalnu manifestaciju, da obnovi svoju veru i pronađe mir, slušajući nadahnutu besedu poglavara Srpske pravoslavne crkve o preobražaju duše i usklađivanju sa Božjom tvorevinom.

SPC
Osveštavanje grožđa na Preobraženje

Manastir Krka, zadužbina kneginje Jelene Nemanjić Šubić iz 1345. godine, svakog Preobraženja okuplja hiljade vernika. Ovaj sveti prostor, smiren u živopisnim predelima netaknute prirode između Knina i Šibenika, vekovima pruža duhovnu obnovu onima koji hode putem Hristovim. Tradicionalno Svedalmatinsko sabranje Srba u Hrvatskoj, održano u ovom svetom manastiru, svedoči o nepokolebljivoj veri i snazi duha koja je urezana u srce svakog vernika.

U svojoj nadahnutoj besedi, patrijarh Porfirije je istakao osnovne principe života u Hristu, naglašavajući da su mir i ljubav temelj istinske duhovne obnove. Njegove reči su odjeknule u dušama prisutnih, otkrivajući suštinu preobražaja koji vodi ka harmoniji sa Božjom tvorevinom:

SPC
Patrijarh Porfirije sa ahijerejima, jeromonasima i sveštenstvom

- Bez mira suvišno je i, da ne kažemo, bezumno govoriti o bilo čemu, a mir je uvek dar Božji. Mir se daje onome ko je otvoren za reč Božju, za reč Hristovu. Onda kada razumemo reč Hristovu, sve u našem životu počinje da biva u skladu sa njegovom rečju - kazao je poglavar SPC i nastavio: 

- Ako smo na stranputici, ako smo daleko od sebe, od svojih bližnjih, ako smo daleko od Boga, kada poslušamo reč Hristovu i unesemo je u svoj život i ona počne da biva naš zakon, mi se preobražavamo polako, korak po korak, usklađujemo se sa Bogom, usklađujemo se sa sobom, a onda tako usklađeni počinjemo da živimo sa svim što je tvorevina Božja, u skladu sa ljudima koji su oko nas i koje susrećemo, ali i u skladu sa čitavom tvorevinom Božjom, u skladu sa prirodom - rekao je između ostalog patrijarh.

Ove reči su bile svetionik za okupljeni narod, podsećajući sve sabrane na značaj unutrašnjeg preobražaja koji vodi ka miru i ljubavi – istinskim vrednostima Hristove nauke. Sabranje u Manastiru Krka na Preobraženje nije samo tradicionalni crkveni događaj, već i duhovni susret koji iznova povezuje srpski narod sa Bogom, sa sobom i sa svetom oko sebe, podsećajući nas na večnu poruku Hristovog preobraženja – poruku mira, ljubavi i vere koja svetli kroz vekove.