Aktuelno iz SPC 29.08.2024 | 21:13

DVA VEKA CRKVE USPENJA PRESVETE BOGORODICE U VARVARINU: Arhijerejska liturgija, litija, slavski kolač i trpeza ljubavi obeležili ovaj veličanstveni skup

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
DVA VEKA CRKVE USPENJA PRESVETE BOGORODICE U VARVARINU: Arhijerejska liturgija, litija, slavski kolač i trpeza ljubavi obeležili ovaj veličanstveni skup
SPC/Eparhija kruševačka

Mitropolit kruševački David predvodio je molitveni skup, uz sasluženje brojnog sveštenstva i svešteno-monaštva, i blagosiljao verni narod sabran u velikom broju oko svoje svetinje.

U Varvarinu, u srcu drevne regije Temnić, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, proslavljena je hramovna slava i obeležen veliki jubilej – dva veka postojanja Hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj sveti dom, podignut na temeljima vere i hrabrosti, stamen u duhu naroda koji ga je gradio, odjeknuo je i ove godine svečanom arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit kruševački David, obasjavši verne svojim duhovnim blagoslovom.

Nakon svete liturgije, pod svetlošću jutarnjeg sunca, mitropolit David je poveo praznični litijski ophod oko hrama, noseći molitve i nadanja vernih pred prestol Božiji. Litija je obavila hram kao nebeski plašt, dok su zvuci crkvenih zvona milovali duše okupljenih, podsećajući na neprekidnu vezu između prošlosti i sadašnjosti, između onih koji su utemeljili ovaj sveti dom i onih koji ga danas čuvaju.

SPC/Eparhija kruševačka
Porta Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu

U porti hrama, mitropolit David je blagoslovio slavske darove i prerezao slavski kolač, simbol jedinstva i ljubavi među vernicima. Svečar, đakon Nemanja Mihajlović, sa dubokim poštovanjem primio je ovaj čin, dok su prisutni u tišini izgovarali molitve za mir i blagostanje. Potom je vladika prelomio slavski kolač i pozvao sabrane na trpezu ljubavi.

SPC/Eparhija kruševačka
Pre liturgije, vladika je rukopoložio novog čtelca

Radost hramovne slave nastavila se kroz prigodni kulturno-umetnički program, ispunjen zvucima prigodnih pesama i igara koje su odjekivale kroz varvarinski kraj, kao da su i stari knez Miloš i graditelj Cincar Mileta Radojković, duhom prisutni, ponovo među svojima. Ovaj hram, čija je gradnja započeta 1824. godine uz podršku kneza Miloša i temnićkog kneza Milete Radojkovića, ostao je veran svedok vekovne borbe za slobodu i veru srpskog naroda.

SPC/Eparhija kruševačka
Vladika David sa sveštenstvom

U večernjim časovima, posle proslave u Varvarinu, mitropolit David se povukao u tišinu manastira Svetog apostola i jevanđelista Luke u Bošnjanu, gde su molitva zamenila zvuke slavlja, a misli se okrenule ka večnosti.

Tako je u Varvarinu, u ovom kutku Srbije, hramovna slava i jubilej proslavljen u duhu vere, tradicije i ljubavi, podsećajući nas na snagu korena iz kojih smo ponikli i obavezu da te korene čuvamo za buduće naraštaje.