Aktuelno iz SPC 01.09.2024 | 15:30

NAREČENJE NOVOG VLADIKE: Patrijarh Porfirije načalstvovao svečanim činom narečenja arhimandrita Nikona za episkopa jenopoljskog

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NAREČENJE NOVOG VLADIKE: Patrijarh Porfirije načalstvovao svečanim činom narečenja arhimandrita Nikona za episkopa jenopoljskog
SPC

U Sabornoj crkvi u Beogradu održan je svečani čin kojim je SPC postala duhovno bogatija. Brojni vernici su prisustvovali ovom događaju, iščekujući hirotoniju koja će se obaviti u Hramu Svetog Save.

U blistavom sjaju Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, odjeknuli su tonovi duhovnog slavlja i hvale u čast novog vladike Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh srpski Porfirije, poglavar naše Crkve, predvodio je svečani čin narečenja arhimandrita Nikona za episkopa jenopoljskog, vikara patrijarha srpskog.

Ovaj značajan trenutak u životu SPC okupio je brojne arhijereje i sveštenike, među kojima su se našli mitropoliti: skandinavski Dositej, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije, raško-prizrenski Teodosije i dalmatinski Nikodim.

SPC
Arhimandrit Nikon, novonarečeni episkop jenopoljski

Pored njih, svečanoj ceremoniji prisustvovali su i preosvećeni episkopi: gornjokarlovački Gerasim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, šabački Jerotej, zapadnoevropski Justin, umirovljeni kanadski Georgije, jegarski i izabrani britansko-irski Nektarije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, lipljanski Dositej i toplički Petar.

Pred sabranima, arhimandrit Nikon je sa skromnošću i duhovnom odanošću prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koji ga je, na redovnom zasedanju održanom od 14. do 18. maja 2024. godine, izabrao za episkopa jenopoljskog, vikara patrijarha srpskog.

SPC
Patrijarh Porfirije i arhimandrit Nikon

U nastavku, arhimandrit Nikon je služio večernje u molitvenom prisustvu patrijarha Porfirija, arhijereja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda. Među sabranima bili su i mitropolit mileševski Atanasije, arhimandrit Pajsije, iguman Cetinjskog manastira i izabrani episkop dioklijski, arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, kao i protojerej Đorđe Stojisavljević, šef Kabineta Patrijarha srpskog.

Svi su sa nestrpljenjem očekivali hirotoniju izabranog episkopa jenopoljskog, koja će se obaviti u nedelju, 1. septembra 2024. godine, tokom svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Save na Vračaru. Ovaj događaj predstavlja ne samo duhovni uzlet za novog vladiku, već i potvrdu jedinstva i duhovne snage Srpske pravoslavne crkve.