Aktuelno iz SPC 12.09.2024 | 23:38

VELIKO SABRANJE U SRCU KOSMETA VRAĆA NADU U TEŠKIM VREMENIMA: Dečiji osmesi osvetlili hramovnu slavu u Peći

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
VELIKO SABRANJE U SRCU KOSMETA VRAĆA NADU U TEŠKIM VREMENIMA: Dečiji osmesi osvetlili hramovnu slavu u Peći
SPC

U svojoj besedi posle liturgije, vladika Teodosije govorio je vernicima okupljenim iz svih delova Kosova i Metohije o značaju vere u iskušenjima, naglašavajući da se čak i u trenucima slabosti rađaju novi počeci i bolje sutra za Srbe na ovim prostorima.

U srcu drevne Peći, među svetim zidovima crkve posvećene Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, ove godine je obeležena hramovna slava koja je, kao i uvek, okupila vernike iz Goraždevca, okolnih povratničkih sela, te raseljene Srbe iz Peći. U vremenu iskušenja i neizvesnosti, svako okupljanje Srba na Kosovu i Metohiji postaje svetionik nade, a radost ovogodišnje slave posebno je uvećana prisustvom velikog broja dece – pravih „anđelčića naše budućnosti“, kako ih je nazvao mitropolit raško-prizrenski Teodosije.

Arhijerejsku liturgiju sližio je mitropolit raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz Eparhije raško-prizrenske. Među sabranima, bilo je i sestrinstvo Manastira Pećke patrijaršije, monasi Manastira Visoki Dečani, profesori i učenici obnovljene Prizrenske bogoslovije, a među gostima je bio i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri. Brojsni vernici sabrali su se da proslave dan posvećen najvećem od proroka, Svetom Jovanu Krstitelju, čiji primer odvažnosti i vere predstavlja svetlost u tami za sve Srbe u ovim izazovnim vremenima.

SPC
Hramovna slava Crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Peći
 

Beseda mitropolita Teodosija bila je ispunjena nadom i verom u obnovu, čak i u najtežim trenucima.

- Kada mislimo da smo najslabiji, da je kraj, da je gotovo, onda Gospod postavi nov početak - kazao je vladika, naglašavajući da se svetlost slavske sveće i kandila u ovoj crkvi ne gasi zahvaljujući nesebičnom zalaganju oca Dragana i njegove porodice. Ali, to nije samo svetlost vidljiva oku – to je svetlost vere, nada koja obasjava sve prisutne, posebno najmlađe, čija čista srca simbolizuju neokaljanu veru u bolje sutra.

Prisustvo dece u ovim liturgijskim sabranjima je neizmerno važno, jer ona su ta koja će, u Gospodnje vreme, biti nosioci vere i svetlosti u svet koji prolazi kroz iskušenja. Oni su znak Božje ljubavi i pečat Njegove prisutnosti, potvrda da, iako danas u malom broju, vernici Kosova i Metohije imaju budućnost u Hristu, kao i snagu za obnovu.

Mitropolit Teodosije je, osvrćući se na mučenike koji su nedavno proslavljeni u ovom gradu, podsetio vernike na veličinu žrtve radi vere, pravde i istine Božje.

- Treba se čuvati greha, treba sačuvati svoju dušu i ono što je najvažnije – biti sjedinjen sa Gospodom u ljubavi Hristovoj, poručio je mitropolit, osnažujući verne u njihovoj borbi protiv svakodnevnih iskušenja.

SPC
Najmlađi vernici u Crkvi Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Peći

Na kraju liturgije, domaćini ovogodišnje slave, raseljeni Pećanci Miraš Babović, Ivan Marković i Milan Vujinović, predali su deo slavskog kolača budućim domaćinima, Miodragu Božoviću iz Zubinog Potoka i Aleksandru Rakiću iz Zupča. Ovaj simboličan čin prenošenja vere i tradicije na buduće naraštaje podseća da je slavska sveća, kao i vera, nešto što traje, prenoseći se s generacije na generaciju.

Sabranje u Peći, proslava hramovne slave u crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju, dolazi kao podsetnik da, i u najtežim vremenima, vera donosi svetlost koja nas vodi kroz tamu iskušenja. Prisustvo dece, anđelčića budućnosti, naročito je dirljivo i značajno u ovom trenutku. Oni su znak da život teče, da vera živi, i da se čak i u najmračnijim vremenima rađa nada u obnovu i bolje sutra. Gospod, kako je mitropolit Teodosije rekao, postavlja nove početke kada mislimo da je sve izgubljeno – i upravo ta nada osvetljava put vernicima Kosova i Metohije kroz izazove današnjice.