Aktuelno iz SPC 15.09.2024 | 21:23

PRILIKA ZA TELESNO I DUŠEVNO ISCELJENJE: Sveta tajna jeleosvećenja u Sabornoj crkvi u Beogradu u sredu, 18. septembra

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
PRILIKA ZA TELESNO I DUŠEVNO ISCELJENJE: Sveta tajna jeleosvećenja u Sabornoj crkvi u Beogradu u sredu, 18. septembra
Foto: SPC

Sveštenstvo Hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu poziva sve verne duše koje traže isceljenje, utehu i obnovu da se pridruže molitvi i pomazanju uoči praznika posvećenog Svetom proroku Zahariju i Svetoj pravednoj Jelisaveti.

Svetlost Božije milosti ponovo će obasjati vernike u Beogradu, u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, gde će duše koje traže isceljenje, utehu i obnovu imati priliku da prime Svetu tajnu jeleosvećenja, u sredu, 18. septembra. Na ovaj dan, kada se Crkva seća Svetog proroka Zaharija i Svete pravedne Jelisavete, otvara se prostor za sve koji traže utehu i pomoć od Gospoda. U 17 časova započeće večernja služba, dok će u 17.30 časova biti služena Sveta tajna jeleosvećenja, kako bi se vernici duhovno osnažili i iscelili uz Božiju blagodat.

Sveta tajna jeleosvećenja, koja je u pravoslavlju izvor duhovnog i telesnog isceljenja, donosi neizmernu utehu i snagu svakom verniku koji s verom pristupa svetoj molitvi. Ova sveta tajna, kroz molitve i pomazanje osvećenim uljem, pruža milost i oprost greha onima koji se sa pokajanjem obraćaju Gospodu, moleći za zdravlje duše i tela. U vremenu kada nas svakodnevni život često opterećuje duhovnim i telesnim slabostima, Crkva nas podseća na moć Božijeg isceljenja koje dolazi kroz veru, molitvu i primanje svetih tajni.

Shutterstock
 

Sveta tajna jeleosvećenja započinje molitvama sveštenika koji prizivaju Duha Svetoga da siđe na prisutne i podari im isceljenje. Tokom službe, sveštenici više puta čitaju posebne molitve i delove iz Svetog Pisma, naglašavajući Božiju silu i milost prema onima koji traže Njegovu pomoć. Vernici se potom pomazuju osvećenim uljem, koje nosi blagodat Duha Svetoga i Božije isceljujuće dejstvo.

Ovo osvećeno ulje, posvećeno molitvama i verom, nanosi se na čelo, ruke i druge delove tela vernika, kako bi se kroz fizički dodir prenela duhovna snaga za ozdravljenje i obnovu celokupnog bića. Tajna jeleosvećenja ne služi samo za telesno ozdravljenje, već i za očišćenje duše od greha, pružajući vernicima duhovni mir i obnovljenu snagu u Hristu.

Shutterstock
 

Već sledećeg dana, 19. septembra, na praznik Čudo arhangela Mihaila u Honi, u 7.30 časova biće služeno jutrenje, a potom i sveta arhijerejska liturgija. Vernici su pozvani da i na ovaj svetli praznik uzmu učešća u bogosluženju, proslavljajući Arhangela Mihaila, čuvara vere i borca protiv svih zlih sila, koji nas vodi putem pravde i spasenja.

U ovim danima, kada nam Crkva pruža priliku da kroz Svete tajne ojačamo svoju veru i pronađemo utehu u Gospodu, Saborna crkva Svetog arhangela Mihaila postaje dom molitve, gde se vera pretače u delanje, a isceljenje duše i tela postaje dostižno kroz ljubav i milost Božiju.