Aktuelno iz SPC 15.09.2024 | 23:20

TRI KLJUČNE PORUKE IZ BESEDE PATRIJARHA PORFIRIJA: Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
TRI KLJUČNE PORUKE IZ BESEDE PATRIJARHA PORFIRIJA: Svečano obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Printscreen/RTS1

Na proslavi u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, poglavar Srpske pravoslavne crkve izneo je duboke misli o značaju jedinstva i slobode u srpskom identitetu, osvetljavajući vrednosti koje čine srpski narod jedinstvenim i postojanim kroz vekove.

U okrilju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 15. septembra 2024. godine, obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ova svečanost nije samo trenutak slavljenja, već i prilika za duboko duhovno promišljanje o temeljima srpskog identiteta. Patrijarh srpski Porfirije, u svojoj besedi, osvetlio je ključne vrednosti koje čine srpski narod i njegovu istoriju, pružajući prisutnima duhovni oslonac i podsticaj za očuvanje jedinstva i slobode.

Patrijarh je na početku istakao značaj i duboku simboliku ovog praznika.

- Evo nas, braćo i sestre, petu godinu za redom sabranih na ovom prazniku - rekao je poglavar SPC, naglašavajući da, iako je praznik relativno mlad, njegova poruka je drevna i značajna. Prema njegovim rečima, ovaj dan slavi tri ključne tačke koje oblikuju srpski rod i identitet – jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu.

- Prva od njih jeste jedinstvo, ili kako bismo to još lepše i narodnije rekli – sloga - objasnio je poglavar Srpske pravoslavne crkve. On je istakao da jedinstvo nije samo ideal srpskog naroda, već i temelj pravoslavne vere. Bog je, prema rečima patrijarha, stvorio svet u svojoj slobodi i ljubavi sa željom za jedinstvom sa svojom tvorevinom.

- Kada je čovek kroz prvorodni greh otpao od Boga, tada je blagosloveno jedinstvo oslabilo, a disharmonija i podele su uselili u ovaj svet.

Tanjug/AP
Patrijarh Porfirije

Patrijarh je podsetio da je vrhunac božanskog staranja o spasenju čoveka ostvareno dolaskom Isusa Hristosa.

- U Njemu, Bog i čovek su ponovo postali jedno -  istakao je patrijarh Porfirije, naglašavajući da je kroz Hristovo delo obnovljeno jedinstvo u celokupnoj tvorevini, posebno među ljudima. Ovaj ideal jedinstva, kako je dodao, ostaje neprekidan zadatak za Crkvu i sve ljudske zajednice koje teže jevanđeljskim principima.

Drugi ključni stub srpskog identiteta, prema rečima patrijarha, jeste sloboda. On je ukazao na to da sloboda nije samo srpski ideal, već i božanska osobina.

- Naš Bog, između ostalog, apsolutno je slobodan - rekao je patrijarh, objašnjavajući da sloboda koju je Bog darovao čoveku nije sloboda za činjenje zla, već za usavršavanje u vrlini i dobrodetelji.

Patrijarh je podsetio da je narod srpski kroz istoriju, uprkos ropskim stezama, čuvao svoju unutrašnju slobodu.

- Iako su naši preci trpeli, vera u Boga i želja za slobodom nisu nestali - istakao je on, naglašavajući da je sloboda, bez vere, samo surogat pravog oslobođenja.

Tanjug/AP
Patrijarh Porfirije sa predstavnicima vlasti Republike Srbije i Republike Srpske

Treći ključni element besede patrijarha bio je nacionalna zastava. Poglavar SPC je istakao da zastava sa dvoglavim krstonosnim orlom simbolizuje srpski identitet i nasleđe.

- Koliko naša trobojnica izražava naš identitet jasno pokazuju osećanja koja se javljaju u srcu naroda pri pogledu na nju - rekao je poglavar SPC. Zastava je, prema patrijarhovim rečima, osvećena borbom i žrtvom onih koji su se pod njom borili za jedinstvo i slobodu srpskog naroda.

Na kraju svoje besede, poglavar Srpske pravoslavne crkve uputio je poziv za očuvanje jedinstva i slobode.

- Neka Bog da da Njegovom pomoću i Njegovim blagoslovom, kao i našim trudom, uvek i na svakom mestu čuvamo jedinstvo našeg naroda - zaključio je patrijarh srpski, upućujući blagoslove svima prisutnima.

Proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave bila je duboko duhovno iskustvo, osnažena mudrim rečima patrijarha Porfirija. Ova svečanost je još jednom osvetlila značaj očuvanja srpskog identiteta i vrednosti koje čine srpski narod jedinstvenim i ponosnim.