Aktuelno iz SPC 22.09.2024 | 20:43

MITROPOLIT JOANIKIJE O VERI U SAVREMENOM SVETU: „Crkva deluje snagom Duha Svetog i danas, kao i na Pedesetnicu“

Izvor: SPC
MITROPOLIT JOANIKIJE O VERI U SAVREMENOM SVETU: „Crkva deluje snagom Duha Svetog i danas, kao i na Pedesetnicu“
Foto: SPC

Posle hirotonije novog episkopa Pajsija u Hramu Svetog Save, mitropolit crnogorsko-primorski je u nadahnutoj besedi govorio o neprolaznoj snazi Crkve i ulozi episkopa, podsećajući vernike na važnost zajedništva, vere i dela koja prožimaju živote svih nas.

U Hramu Svetog Save na Vračaru, tokom arhijerejske liturgije ispunjene svetom radošću i molitvom, izvršena je hirotonija novog episkopa dioklijskog Pajsija. Ovaj događaj, protkan duhovnim nadahnućem, sabrao je brojne vernike, sveštenike i visoke zvanice iz Srbije i Crne Gore, koji su zajedno prisustvovali svetoj službi u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve i mnogih arhijereja.

Nakon ovog svečanog čina, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je u svojoj besedi podsetio na neprolaznu i večnu snagu Crkve Božje, osvrćući se na veličanstveni događaj Pedesetnice, kada je Duh Sveti sišao na apostole u vidu ognjenih jezika. On je istakao da i danas, kao i tada, Crkva neprestano deluje snagom Duha Svetog, obnavljajući duše vernih i iznova sabirajući narod Božji na put spasenja.

Foto: SPC

Mitropolit crnogorsk-primorski Joanikije

Govoreći s toplinom i mudrošću, mitropolit Joanikije je osvetlio poslanje episkopa, podsećajući na put apostola koji su, iako u početku slabi i puni sumnji, obučeni blagodaću Duha Svetog postali neustrašivi propovednici reči Božje.

- Bio je i taj strašni momenat kada je dobrovoljno krenuo na svoje stradanje, kada je tim istim učenicima, koji su bili uvereni da će sa Njime izdržati sva iskušenja kao prethodnih dana i godina i da se od Njega neće odvojiti, na Veliki petak ponestalo hrabrosti i spremnosti, kada su se apostoli, po ljudskoj nemoći i po nedostacima ljudske prirode, pokolebali i razbežali“, kazao je mitropolit Joanikije i dodao:

- Ušao je strah u njihova srca, ušla je smućenost u njihove duše, ali i to je bilo po promislu Božjem. Oni su se razbežali i napustili Hrista u tom momentu, svi osim ljubljenog učenika Jovana Bogoslova. Jedino ga je Juda, izdajnik u koga je ušlo lukavstvo i zloba demonska, dobrovoljno i svojevoljno izdao. Međutim, milostivi Gospod je sabrao svoje učenike svojim vaskrsenjem, jeo je i pio sa njima, slaveći sa svojim učenicima pobedu nad smrću, darujući im novi život, usavršavajući zajedništvo njihovih duša i njihovih srca - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski i istakao da se ta ista božanska sila i danas prenosi u Crkvi, a da je hirotonija episkopa sveti trenutak kada se ta sila na poseban način izliva na izabranika Božjeg.

Foto: SPC
Mitropolit crnogorsk-primorski Joanikije

- Ne mislimo da je taj čudesni događaj ostao negde u prošlosti. On je neprestana stvarnost Crkve Božje, što smo i danas na ovoj svetoj službi okusili i doživeli - naglasio je mitropolit Joanikije, ističući večnu i neprolaznu prirodu Duha Svetog koji deluje kroz Crkvu. Posebno je ukazao na značaj zajedništva i uloge novog episkopa Pajsija, čija će služba biti prožeta milošću i božanskom mudrošću, vođena duhom istine i ljubavi.

Ova sveta služba postala je trenutak sabornog veselja i duhovne obnove, donoseći neiskazanu radost vernicima, koji su, kako je mitropolit Joanikije rekao, postali saučesnici ovog velikog i svetoduhovskog događaja. Na kraju, pozvao je sve prisutne da nose ovu svetlost i radost kroz svoja dobra dela, prateći primer Hristovih učenika i apostola.

Mitropolit je svoju besedu završio molitvom za dugovečnost i uspeh novog episkopa Pajsija, uz reči blagoslova svim prisutnima:

- Neka nam to postane sadržaj našeg života, neka se to pretvori u dobra dela i u službi našeg novog episkopa Pajsija i u životima svih nas. Amin, Bože daj, na mnoga i blaga leta!