Aktuelno iz SPC 07.10.2024 | 19:37

CELA SRBIJA SE SABRALA U MILEŠEVI, A VLADIKA ATANASIJE PORUČIO: “Nastavljamo istim putem kojim su išli naši sveti preci”

Izvor: Eparhija mileševska
Autor: Saša Tošić
CELA SRBIJA SE SABRALA U MILEŠEVI, A VLADIKA ATANASIJE PORUČIO: “Nastavljamo istim putem kojim su išli naši sveti preci”
Foto: Eparhija mileševska

U mileševskoj svetinji okupili su se arhijereji, vernici i ugledne državne ličnosti Srbije i Crne Gore, obeležavajući praznik posvećen Svetom kralju Vladislavu, kroz dirljive molitve i inspirativne besede arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

U navečerke praznika Svetog kralja Vladislava, 6. oktobra 2024. godine, arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije služio je svečano večernje sa petohlebnicom u Spasovoj crkvi Manastira Mileševa, povodom manastirske ktitorske slave, slave Eparhije mileševske i eparhijskog radija Mileševa. Ova značajna duhovna svečanost okupila je brojne sveštenoslužitelje iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije mileševske, uz pojanje monaha Manastira Podmaine kod Budve, koji su obogatili večernju službu.

Foto: Eparhija mileševska
U navečerke Svetog kralja Vladislava, mitropolit mileševski Atanasije služio je večernje sa petohlebnicom u Spasovoj crkvi Manastira Mileševa

Veliki broj vernog naroda, među kojima su se našli i visoki gosti poput predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Đorđa Todorova, kao i mnogi drugi ugledni predstavnici crnogorskog društva, prisustvovao je ovom važnom događaju.

U sklopu mileševskih duhovnih svečanosti, obeležen je trostruki jubilej Prepodobnog oca Justina Ćelijskog: 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih svetih moštiju. Na ovu temu, arhijerejski namesnik podgoričko-danilovgradski protojerej Predrag Šćepanović održao je predavanje o svetoj ličnosti Ave Justina.

Foto: Eparhija mileševska
U sklopu mileševskih duhovnih svečanosti, obeležen je trostruki jubilej Prepodobnog oca Justina Ćelijskog:130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih svetih moštiju

Na sam dan praznika, 7. oktobra, liturgijsko sabranje u Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje domaćina mitropolita Atanasija, mitropolita zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija i sveštenoslužitelja iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve. Uveličavanju Božanske liturgije pridružili su se monasi manastira Podmaine.

Episkop Metodije obratio se prisutnima prigodnom besedom, podsećajući na temeljnu poruku Jevanđelja o ljubavi.

- Jedina zapovest koju je On dao svojim apostolima, učenicima i svima onima koji Mu kroz vekove sleduju i za Njim idu bila je da ljubimo jedni druge i da će nas jedino po tome ovaj svet poznati da smo Njegovi učenici - naglasio je episkop Metodije.

Foto: Eparhija mileševska
U Vaznesenjskom hramu Manastira Mileševe svetu liturgiju služio je mitropolit Joanikije, uz sasluženje mitropolita Atanasija, mitropolita Dimitrija, episkopa Metodija i više sveštenoslužitelja 

Nakon službe, osveštani su slavski darovi, a slavski kolač prinosile su monahinje manastira Mileševe sa igumanijom Akvilinom na čelu. Mitropolit Joanikije zahvalio je domaćinu episkopu Atanasiju na pozivu da budu deo ovog veličanstvenog slavlja, dodajući:

- Sveti kralj Vladislav nije vladao tako dugo, ali je učinio veliko delo koje se pominje u svim vremenima.

Mitropolit Atanasije takođe je istakao značaj okupljanja:

- Cela Srbija se danas sabrala na ovom svetom mestu, odlučna da nastavi putem kojim su kročili naši sveti preci.

Ove godine, proslava Svetog kralja Vladislava dobila je dodatnu težinu jer se, odlukom Vlade Republike Srbije, obeležava i državnom ceremonijom. Delegacije vojske i drugih državnih institucija poklonile su se grobu i moštima Svetog kralja Vladislava, pokazujući jedinstvo i poštovanje prema ovom velikom svetitelju.

Na kraju, Eparhija mileševska i mileševsko monaško sestrinstvo priredili su bogatu trpezu ljubavi za sve učesnike liturgijskog sabranja, obogaćenu kulturno-umetničkim programom, u kojem su učestvovali zdravičari, narodni guslari i pojci. Ovaj dan, ispunjen radošću i duhovnim uzdizanjem, ostaje zabeležen u srcima svih koji su učestvovali u sabranju, kao podsetnik na značaj vere i tradicije u životu svakog pojedinca.