Crkve i manastiri 27.07.2024 | 07:07

CRKVENO-NARODNI SABOR U DOLINI LIMA: Manastir Kumanica proslavio svoju slavu - Svetog Arhangela Gavrila (FOTO GALERIJA)

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
CRKVENO-NARODNI SABOR U DOLINI LIMA: Manastir Kumanica proslavio svoju slavu - Svetog Arhangela Gavrila (FOTO GALERIJA)
SPC / Eparhija mileševska

Ova svetinja zasijala je raskošnom duhovnom radošću na praznik arhangela kome je posvećena. Mitropolit mileševski Atanasije služio je arhijerejsku liturgiju, a vernici i sveštenoslužitelji, sabrani u jedinstvu i molitvi, učinili su ovaj dan posebnim.

Na praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila, Manastir Kumanica blistao je duhovnim sjajem i molitvenom radošću. U ovom svetom hramu, mitropolit mileševski Atanasije služio je arhijerejsku liturgiju u prisustvu mnoštva vernog naroda i sveštenoslužitelja iz različitih eparhija Srpske pravoslavne crkve, dajući proslavi manastirske slave poseban duhovni ugođaj.

SPC / Eparhija mileševska
Monaštvo, sveštenstvo i vernici dočekuju vladiku mileševskog Atanasija

Uprkos letnjoj sparini, unutar manastirskih zidina vladao je spokoj, dok je Hor Sveti apostol i jevanđelist Marko iz Podgorice, predvođen dirigenkom Ljudmilom Radović, svojim pojanjem liturgijskom sabranju dao dodatnu dimenziju duhovne lepote i harmonije. Posle zaamvone molitve, liturgijsko slavlje se nastavilo molitvenim hodom oko hrama, gde su u zajedništvu svi prisutni izrekli molitve za mir, blagostanje i duhovni spokoj.

Potom su osveštani slavski darovi, koje su sa velikom ljubavlju pripremili domaćini ovogodišnje slave – Prijepoljci Milica Ljujić i Strahinja Matović sa svojim porodicama. Ovi darovi, simboli duhovnog zajedništva i odanosti, obogatili su slavlje tradicijom. Vladika Atanasije je u svom obraćanju uputio čestitke domaćinima, nastojatelju manastira arhimandritu Nikolaju, njegovom monaškom bratstvu i sestrinstvu, sveštenoslužiteljima i sabranom vernom narodu. Njegove reči bile su izraz zahvalnosti za zajedničko učešće u ovom duhovnom činu i za neprekidnu molitvenu podršku.

SPC / Eparhija mileševska
Krsni hod oko manastirskog hrama

Arhimandrit Nikolaj, nastojatelj Manastira Kumanica, u svojoj besedi izrazio je duboku zahvalnost vladiki Atanasiju, svim gostima i vernicima na prisustvu. Pozvao je sve prisutne u manastirsku trpezariju, gde su domaćini pripremili bogatu slavsku trpezu ljubavi. Ova trpeza, ispunjena gostoljubivošću i ljubavlju, bila je mesto gde su se svi okupljeni nastavili radovati i slavlje, uživajući u domaćoj hrani i pesmi podgoričkog hora. Neki od gostiju su se pridružili horu u pevanju, čime su u velikom duhovnom jedinstvu nastavili slavlje.

Na ovaj način, proslava manastirske slave u Kumanici postala je ne samo vreme duhovnog obogaćenja, već i izraz zajedništva, ljubavi i poštovanja prema svetim arhangelima. Svaka molitva i pesma bila je posvećena Božjoj slavi i časti svetih bestelesnih sila nebeskih, čime je ovaj dan postao svetilište duhovnog uzdignuća i radosti.