Crkve i manastiri 26.07.2024 | 13:04

NOVO MONAŠENJE U SJENICI: Iskušenica Stamenija iz Manastira Kumanica primila zavet i postala sestra Fotina

Izvor: SPC
Autor: Saša Tošić
NOVO MONAŠENJE U SJENICI: Iskušenica Stamenija iz Manastira Kumanica primila zavet i postala sestra Fotina
SPC / Eparhija mileševska

Posle prazničnog bdenja s petohlebnicom i čina monašenja mitropolit mileševski Atanasije, kroz molitve i očinske pouke, uputio je čestitke novom vojniku Hristovom, a vernike pozvao da ovaj sveti čin dostojno proslave za trpezom ljubavi.

U predvečerje svetkovine Sabora Svetog arhanđela Gavrila, kada Manastir Kumanica slavi svoj veliki praznik, duhovni mir i svetlost ispunili su ovu svetu obitelj. Mitropolit mileševski Atanasije služio je praznično bdenije s petohlebnicom zajedno sa mnogobrojnim sveštenoslužiteljima iz različitih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

SPC / Eparhija mileševska
Vladika Atanasije iskušenici Stameniji dodelio monaško ime Fotina

U ovom svetom i uzvišenom trenutku, iskušenica Stamenija je primila monaški čin, postavši sestra Fotina. Okupljeni vernici, koji svake godine dolaze da proslave manastirsku slavu, svedočili su dirljivom trenutku kada je nova monahinja izgovarala svoje monaške zavete. Vladika Atanasije, kroz molitve i očinske pouke, uputio je sestri Fotini reči podrške i nade.

- Mi se danas posebno radujemo, proslavljajući Svetog arhangela Gavrila, ovom uspehu zato što je ova hrišćanska zajednica regrutovala novog vojnika Hristovog, a to je upravo sluškinja Božja Fotina. Ona je novi vojnik Hristov. Ona je odlučila da promeni ličnu kartu i da sa novom ličnom kartom nastupa u večnost,“ rekao je vladika čestitajući novoj monahinji na njenoj odluci da se posveti Bogu.

SPC / Eparhija mileševska
Mitropolit mileševski Atanasije

Posle bogosluženja proslava je nastavljena bogatim kulturno-umetničkim programom. Hor Sveti apostol i jevanđelist Marko iz Podgorice, pod rukovodstvom Ljudmile Radović, otvorio je program, dok su članovi Kulturno-umetničkog društva Kolo iz Berana, recitatori, narodni guslari, pevači izvornih narodnih pesama i frulaši razgalili duše sabranih svojim izvedbama. Publika je nagradila sve izvođače mnogobrojnim aplauzima.

U trpezariji Manastira Kumanica, podignutog u 16. veku, arhimandrit Nikolaj, nastojatelj manastira, zajedno sa svojim monaškim sestrinstvom i prijateljima ove svetinje, priredio je trpezu ljubavi. Atmosfera ispunjena duhovnom radošću i zajedništvom svedočila je o ljubavi i veri koja sabrala sve prisutne u ovoj manastirskoj obitelji.