Praznici i sveci 09.10.2024 | 05:01

DANAS JE SVETI APOSTOL I JEVANĐELIST JOVAN BOGOSLOV: On je bio omiljeni učenik Isusa Hrista i jedini, koji je sa Bogorodicom, ostao pod krstom kad je razapet

Autor: M.M.
DANAS JE SVETI APOSTOL I JEVANĐELIST JOVAN BOGOSLOV: On je bio omiljeni učenik Isusa Hrista i jedini, koji je sa Bogorodicom, ostao pod krstom kad je razapet
Foto: SPC Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to - 9. oktobra kada se seća njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah, koji su uzimali i time isceljivali svoje muke i razne bolesti.

SPC i njeni vernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista sa bratom Jakovom i kažu, njegov omiljeni učenik.

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja i to - 9. oktobra kada se seća njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah, koji su uzimali i time isceljivali svoje muke i razne bolesti.

Jovan je bio sin Zevedejev i ribar na Galilejskom jezeru. Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje učenike, apostole.

Foto: SPC
Sveti apostol i jevanđelist Jovan Bogoslov

Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod Krstom raspetog Isusa Hrista, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do Njenog uspenija.

Kasnije je otišao u Efes, jer silaskom Svetog Duha na apostole, dobio je zadatak da tamo širi hrišćanstvo i mnoge je uspeo da preobrati u veru Isusa Hrista. Bio je proganjan, ponižavan i mučen. Za vreme koje je proveo u progonstvu na ostrvu Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje, a po dolasku na presto cara Nerve, bio je oslobođen i vratio se u Efes.

Sveti Jovan Bogoslov je poživeo više od 100 godina, i kada je osetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da izađu iz Efesa i da mu iskopaju grob u obliku krsta. Njegovih sedam učenika ga je poslušalo, i on je živ sišao i legao u grob.

Njegovi prijatelji su se rastižili kad su to čuli, i otišli su da otvore grob ovog svetitelja, ali njegovog tela tamo nije bilo. Od tada su oni stalno dolazili na njegov grob i molili se, i tako je počelo svake godine na ovaj dan da se dešava čudo.

Duhovna riznica 08:00 | 07.10.2024

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: "Pažnja prema sebi, trezvoumlje i bodrost jesu jedinstvene poluge za podizanje naše otežale prirode"

Sveti Teofan objašnjava da, iako spoljašnje nije neophodno, ono ipak ima svoju vrednost kada odražava unutrašnje stanje duše. Problem nastaje kada se fokusiramo isključivo na vidljivo, misleći da smo ispunili sve dužnosti, dok zapravo zaboravljamo na unutrašnji sadržaj. To nas može dovesti do površnosti i udaljenosti od pravog duhovnog života. On savetuju da uvek težimo ka unutrašnjem, koristeći spoljašnje kao sredstvo izražavanja naše vere. Pravi duhovni napredak zahteva pažnju prema sebi, trezvenost i hrabrost. Ove vrline su ključne za prevazilaženje sklonosti ka onom što je nisko i prolazno.