Crkve i manastiri 06.08.2024 | 10:05

NAGNUTA CRKVA SVETOG ILIJE: Obnova simbola inata u Zlatiborskom okrugu

Izvor: Rina
Autor: Saša Tošić
NAGNUTA CRKVA SVETOG ILIJE: Obnova simbola inata u Zlatiborskom okrugu
RINA

Bogomolja u selu Godovik kod Požege, obeležje istrajnosti i vere predaka koji su je podigli zbog rivaliteta sa Užicem, posle restauracije povratiće prvobitnu funkciju i biti očuvana kao kulturno-istorijsko blago.

U srcu Zlatiborskog okruga, u selu Godovik nadomak Požege, nalazi se jedna od najneobičnijih crkava, koja je posvećena Svetom proroku Iliji. Ova bogomolja, već godinama prepoznatljiva po svom nagnutom izgledu, simbol je istrajnosti i vere, uprkos tome što njeni temelji tonu zbog lošeg terena na kojem je izgrađena.

Dugo je postojala inicijativa za sanaciju i rekonstrukciju ove crkve, a onda su 2021. konačno izdvojena sredstva koja omogućavaju da se svetinja obnovi. Crkva Svetog Ilije, koja pripada Eparhiji žičkoj, pretvorila se u gradilište.

- Najveći problem ovde predstavlja nosivost tla, naišli smo na mnogo pepeljaste gline i na onu koja je veoma masna. Sva voda koja padne dolazi do crkve i tu ostaje kao zarobljeno jezero - rekao je Nikola Smiljanić, a potom dodao:

- Crkva će kompletno dobiti novo ruho i biće joj vraćena njena prvobitna funkcija. Svakako da treba nekoliko godina da se ovaj projekat realizuje do kraja.

RINA
Zidovi Crkve Svetog proroka Ilije u selu Godovik

Priča o nastanku ove crkve seže duboko u 19. vek i osvetljava rivalitet između stanovnika Požege i Užica.. Prema predanjima, crkva je izgrađena zahvaljujući novcu meštana Godovićke parohije, predvođenih lokalnim bogatim trgovcima, koji su želeli da izgrade veću i bolju svetinju od one u Užicu. U tome su uspeli, jer je crkva u Godoviku za oko tri metra viša, ali tlo koje su izabrali nije bilo povoljno.

- Sama pozicija crkve nije baš najsrećnije izabrana, jer se radi o podvodnom području. Došlo je do pucanja, pre svega zapadnog zida koji je u najlošijem stanju, što je tokom vremena uslovilo pomeranje zvonika od nekih 20 centimetara od svoje ose - kazao je arhitekta Bojan Tešić, a potom je pojasnio u kakvom stanju se ova svetinja nalazi:

- Prilikom istraživanja ove građevine, otkrili smo da je brod crkve u dobrom stanju, ali da je zvonik prilično ugrožen. Sam zvonik, iako iz nekih uglova alarmantno deluje, stabilniji je nego što izgleda. Međutim, ukoliko u nekom skorom budućem periodu ne bi došlo do sanacije, mogla bi da propadne - rekao je Bojan Tešić, prenosi Rina.

RINA
Arhitekta Bojan Tešić

Ceo kompleks Crkve Svetog proroka Ilije, zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa, pod zaštitom je države kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja.

Ova sveta bogomolja, sa svojom bogatom istorijom i simbolikom, predstavlja ne samo verski, već i kulturni spomenik koji svedoči o prošlosti i duhu ovog kraja. Sanacija crkve Svetog Ilije nije samo tehnički poduhvat, već i čin očuvanja naše baštine i vere za buduće generacije.