Duhovna riznica 07.07.2024 | 10:51

BLAGOSLOV BOŽJE MILOSTI I LEKOVITA SNAGA PRIRODE: Koja je duhovna simbolika ivanjskog cveća i kakva isceliteljska svojstva poseduje?

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
BLAGOSLOV BOŽJE MILOSTI I LEKOVITA SNAGA PRIRODE: Koja je duhovna simbolika ivanjskog cveća i kakva isceliteljska svojstva poseduje?
Alain de Maximy / imageBROKER / Profimedia

U narodu poznato i kao ivanjska broćika, broćac, broćika, jovandanče, sa svojom svetootačkom simbolikom i vekovima proverenim lekovitim svojstvima, predstavlja most između nebeskog i zemaljskog, podsećajući nas na Božiju milost, darujući nam zdravlje i blagoslov.

U predelima srpskih zemalja, na poljima i livadama, raste skromna biljka, poznata po svojoj jednostavnoj lepoti i izuzetnim svojstvima – ivanjsko cveće, latinskog naziva “Galium verum”.

Ovo cveće, u narodu poznato i kao ivanjska broćika, broćac, broćika, jovandanče, svoj vrhunac doživljava tokom letnjih meseci i zauzima posebno mesto u srcima vernika i ljubitelja prirode. Njegova zlatno-žuta boja, krhki cvetovi i blag miris podsećaju na milost Božiju koja nas okružuje i prožima svaki deo našeg postojanja.

Alain de Maximy / imageBROKER / Profimedia
Ivanjsko cveće

U pravoslavnom kontekstu, ivanjsko cveće ima duboku simboliku. Njegova povezanost sa praznikom Ivanjdana, kada se proslavlja rođenje Svetog Jovana Krstitelja, daje mu poseban duhovni značaj. Sveti Jovan, preteča Gospodnji, simbolizuje pročišćenje i pripremu duše za dolazak Spasitelja. Kao što je Sveti Jovan krstio narod u reci Jordanu, pozivajući ih na pokajanje i očišćenje, tako i ivanjsko cveće simbolizuje čistoću, skromnost i duhovno prosvetljenje.

Veruje se da venčića od ivanjskog cveća donosi blagoslov i zaštitu, štiteći vernika od zla i nevolja. Pletući ove venčiće, vernici izražavaju svoju veru i posvećenost Bogu, podsećajući se na potrebu za stalnim duhovnim rastom i pročišćenjem.

Alain de Maximy / imageBROKER / Profimedia
Latinski naziv za ivanjsko cveće je "Galium verum"

S obzirom na dostupnost i brojna proverena lekovita svojstva, ivanjsko cveće je u upotrebi u narodnoj medicini još od Starog veka. Tokom Srednjeg veka, o njegovoj upotrebi postoji mnoštvo dokumenata; pominje se u 16. veku u spisima Jeronimusa Boka i Pjetra Matiolija, koji ga je preporučivao i kod malignih bolesti. Ova praksa je kasnije, tokom 17. veka, primenjivana od strane dr Ozijandera pri lečenju zloćudnih tumora kože. Tokom Starog i Srednjeg veka, svež sok ivanjskog cveća koristio se i u lečenju gube.

Lekoviti sastojci ivanjskog cveća, prema navodima Instituta za proučavanje  lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, povoljno deluju na mnoge fiziološke procese u organizmu. Njegova upotreba preporučuje se obolelima od žutice, za oporavak jetrinog parenhima, kao i kod upale želudačne i crevne sluzokože. Prisustvo organskih kiselina i mineralnih soli doprinosi diuretičnom delovanju, pa se u narodnoj medicini preporučuje kod vodene bolesti, upale mokraćne bešike i prisustva kamena ili peska u bubregu ili mokraćnim kanalima.

O. Diez / imageBROKER / Profimedia
Čaj od ivanjskog cveća ima brojna lekovita svojstva

Primenjen spolja, za ispiranje, čaj od nadzemnog dela ivanjskog cveća deluje umirujuće na upalu sluzokože usta i grla i ubrzava zarastanje rana. Njegovi aktivni sastojci deluju antiseptično i protivupalno, pa se upotreba čaja preporučuje i za sniženje povišene telesne temperature. Osim toga, čaj od ivanjskog cveća deluje umirujuće na nervni sistem, pa se u narodnoj medicini njegova upotreba preporučuje za prevenciju epileptičnih napada, a tradicionalno se koristi i kod bolesti štitaste žlezde.

Za lečenje ekcema i upalnih procesa na koži, u narodnoj medicini se preporučuje upotreba sveže ceđenog soka ivanjskog cveća, koji treba naneti na obolelo mesto više puta i ostaviti ga da se na koži prosuši. Pre ponovnog nanošenja soka, obolelo mesto treba očistiti razblaženim alkoholom. Obloge pripremljene od svežeg soka narodna medicina preporučuje i kod uvećane štitaste žlezde, dok se mast pripremljena od svežeg soka i maslaca koristi kao univerzalno sredstvo za lečenje svih kožnih bolesti: čireva, upala, osipa i zloćudnih promena.

Osim u svrhu lečenja, ivanjsko cveće se koristi u proizvodnji sira, za pripremu sirišta koje se dodaje mleku radi pokretanja procesa.

Ivanjsko cveće, sa svojim skromnim ali izuzetnim prisustvom, predstavlja most između duhovnog i fizičkog sveta. Kroz duhovnu simboliku i isceliteljska svojstva, “Galium verum” nas podseća na bliskost između prirode i Božije milosti. Neka nas ova čudesna biljka inspiriše da u svakodnevnom životu tragamo za duhovnom čistoćom i zdravljem, oslanjajući se na Božiju ljubav i mudrost koja se ogleda u svakom cvetu i svakom listu.