Duhovna riznica 17.07.2024 | 09:45

NOVA BESEDA OCA RAFAILA BOLJEVIĆA: Rasejanost je opasna, zato izbegavajte užurbanost, nagle poteze i suvišne aktivnosti

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
NOVA BESEDA OCA RAFAILA BOLJEVIĆA: Rasejanost je opasna, zato izbegavajte užurbanost, nagle poteze i suvišne aktivnosti
Printscreen/YouTube/Manastir Podmaine

Posle liturgije u Manastiru Brskut, jeromonah Rafailo besedio je o značaju pažnje i molitvenog tihovanja. Upozorio je prisutne vernike da ne upadaju u zamke jureći za kojekakvim mislima, kako onim otvoreno lošim, tako i onim koje su mnogo opasnije, jer nose masku nečeg dobrog.

Na praznik Prenosa rize Presvete Bogorodice, u manastiru Brskut, jeromonah Rafailo održao je nadahnutu besedu posle liturgije, duboko dotičući srca prisutnih vernika. Njegove reči, nadahnute Jevanđeljem po Luki, posebno kroz priču o Mariji i Marti, podsetile su na suštinsku važnost pažnje u životu i upozorile na opasnosti koje donosi neblagoslovena rasijanost.

Otac Rafailo je naglasio značaj molitvene pažnje i tihovanja u našem duhovnom životu. Citirajući Svetog Grigorija Palamu, rekao je:

- Djevu Mariju treba smatrati rodonačelnikom molitvenih tihovatelja i isihazma, jeste upravo Presveta Bogorodica. Sav njen život bio je satkan od molitvene pažnje, od tihovanja i vrlo laganog delanja, rukodjelja. Rukodjelje je blagosloveno samo ako potpomaže molitvenoj pažnji, koja nas čini budnim u prisutstvu Gospodnjem.

Printscreen/YouTube/Manastir Podmaine
Iguman Manastira Podmaine, jeromonah Rafailo

U svojoj besedi, otac Rafailo je objasnio kako sveti oci tihovatelji uče da je Gospod prisutan u svima nama, posebno nakon svete tajne krštenja.

- Gospod ulazi u dom našega bića i tu je neprestano. Od nas se traži da budemo pažljivi, da molitveno tihujemo i da stražimo nad sobom - istakao je jeromonah Rafailo, upozoravajući na opasnosti ispraznog straženja koje može postati oblik egoizma i gordosti.

- Izbegavajte užurbanost, nagle poteze, suvišne rabote, suvišne aktivnosti, pre svega na umnom planu, jureći za kojekakvim mislima, pomislima, kako onim levim, otvoreno lošim, tako i onim desnim, koje su mnogo opasnije, jer nose masku nečeg dobrog, nečeg poželjnog - savetovao je otac Rafailo, pa je podsetio vernike na Martu, koja je, iako sa dobrim namerama, promašila suštinu jer Gospod nije došao da se gosti, nego da nas spasava svojom rečju.

Printscreen/YouTube/Manastir Podmaine
Otac Rafailo Boljević

Ove mudre reči oca Rafaila duboko su dotakle srca vernika, podsećajući ih na važnost duhovne pažnje i tihovanja u svakodnevnom životu. Liturgija u manastiru Brskut, obasjana svetlošću praznika Prenosa rize Presvete Bogorodice, ostala je urezana u sećanju prisutnih kao poseban duhovni trenutak.