Duhovna riznica 17.07.2024 | 10:40

MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Zlo raste, a vera i pravoslavlje slabe, zar nećemo da se urazumimo?

Izvor: Misli za svaki dan u godini
MISLI ZA SVAKI DAN U GODINI: Zlo raste, a vera i pravoslavlje slabe, zar nećemo da se urazumimo?
pexels.com

Sveti Teofan Zatvornik nas četvrte srede posle Pedesetnice podseća da se u današnjem svetu, kao i u prošlosti, suočavamo sa sličnim izazovima vere i neverja, i upozorava na opasnosti koje dolaze kada se udaljavamo od Božije milosti.

Gospod je učinio mnogo čudesa u Kapernaumu, Vitsaidi i Horazinu. Međutim, broj onih koji su poverovali nije odgovarao broju čudesa. Zbog toga je on strogo izobličavao te gradove i presudio da će u Dan suda lakše biti Tiru i Sidonu, Sodomu i Gomoru, nego njima. Po tom obrascu i mi treba o sebi da sudimo.

Koliko je znamenja Gospod projavio nad Rusijom, izbavljajući je od jačih neprijatelja i pokoravajući joj narode! Koliko joj je darovao trajnih blaga koja neprestano toče znamenja: svete mošti i čudotvorne ikone, rasejane po celoj Rusiji!

Pa opet, u naše dane Rusi počinju da se udaljuju od vere: jedan broj ljudi sasvim i svestrano pada u neverje, drugi – otpada u protestantizam, treći – tajno ispreda svoja verovanja u kojima hoće da pomeša i spiritizam i geološka naklapanja sa Božanskim otkrivenjem.

Zlo raste: zloverje i neverje podižu glavu, a vera i pravoslavlje slabe. Zar već nećemo da se urazumimo?… I doći će najzad i kod nas do onoga što se desilo, na primer, kod Francuza… Ako se to desi, šta mislite kako će nam biti u Dan suda: posle takvih milosti Božijih na nama? Gospode, spasi i pomiluj pravoslavlje i Rusiju. Jer, tvoja pravedna pretnja dolazi!