Duhovna riznica 17.07.2024 | 19:22

OTAC DIMITRIJE ZA ŽIVOTA ČESTO JE GOVORIO O PROBLEMIMA SA KOJIMA SE SUSREĆE NA ISPOVESTI: Sveštenik nije notar da rešava imovinske probleme i sudske sporove

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
OTAC DIMITRIJE ZA ŽIVOTA ČESTO JE GOVORIO O PROBLEMIMA SA KOJIMA SE SUSREĆE NA ISPOVESTI: Sveštenik nije notar da rešava imovinske probleme i sudske sporove
youtube/printscreen/ Мультиблог протоиерея Димитрия Смирнова

Veliki ruski misionar i duhovnik, protojerej Dimitrije Smirnov, osvrtao se na dileme savremenih vernika koji su prilikom ispovesti od njega tražili savete o podeli imovine, pravnim pitanjima i svakodnevnim poslovima, dok ih je on podsećao na istinsku svrhu hrišćanskog života.

U savremenom svetu, mnogi vernici dolaze pred sveštenike sa problemima koji se čine dalekim od suštine crkvenog života i hrišćanskog učenja. Sa ovim fenomenom susretao se i veliki ruski misionar novog vremena i duhovni delatnik, protojerej Dimitrije Smirnov, pa je za života često je govorio o tome. Protojerej Dimitrije Smirnov, koji se upokojio u oktobru 2020. godine u svojoj 69. godini, ostavio je za sobom snažno svedočenje o potrebi vraćanja suštine hrišćanske vere i crkvenog života.

- Danas sam ispovedio šezdesetak ljudi. Niko od njih nema problem da pronađe večni život. Neko ima problema u porodici, neko sa decom, neko sa nogom. Bilo šta, ali večni život ljude koji idu u crkvu apsolutno ne zanima - govorio je otac Dimitrije, a potom je objasnio:

youtube/printscreen/ Мультиблог протоиерея Димитрия Смирнова
Otac Dimitrije Smirnov

- Zanima ih samo to kako živeti na zemlji, kako podeliti imovinu, kako najbolje popuniti upitnik, kako podneti tužbu ili, obrnuto, podići tužbu. Evo neke takve stvari. Jer čovek želi da živi ovde na zemlji. Izgleda da su ušli u crkvu. A crkva ne postoji da bi delila imovinu - govorio je otac Dimitrije, a potom bi podsećao vernike na suštinu ispovesti i hrišćanskog života uopšte:

- Štaviše, čak i u Crkvi postoji kanon (a samim tim i pravilo) da sveštenik ne može biti izvršilac, odnosno da se ne može obraćati svešteniku po takvim stvarima. Tome služe notari. A po kanonima sveštenik nema pravo ni da učestvuje u ovim zemaljskim poslovima. Kome kuću, kome vikendicu, kome auto, nekom nešto drugo, to ne treba da ga se tiče, jer sveštenik treba da se tiče samo onoga što treba činiti dobro da bi nasledio život večni (v. Mt. 19:16). Crkva postoji da bi poučavala večnom životu, a ne kako bi ovde stekla nešto ovozemaljsko," govorio je u jednom od svojih javnih nastupa protojerej Dimitrije Smirnov.

pexels
Sveta tajna ispovesti

Ove reči jasno oslikavaju problem sa kojim se sveštenici suočavaju danas. Vernici često dolaze sa pitanjima o imovinskim razmiricama, pravnim savetima ili praktičnim uputstvima kako ispuniti određene dokumente, očekujući da će sveštenik biti arbitar u njihovim ovozemaljskim problemima. Međutim, crkva nije sudnica niti notarska kancelarija.

Prava svrha crkve i svešteničkog poziva je, kako je naglašavao protojerej Smirnov, da vodi verne ka večnom životu, ka duhovnom ispunjenju i spasenju. Crkva je tu da poučava o Hristovim zapovestima, o ljubavi, milosrđu i praštanju, a ne da rešava imovinske sporove. Ove svakodnevne brige, koliko god bile teške i opterećujuće, ne smeju zaseniti cilj hrišćanskog života - sticanje večnog života i zajedništvo sa Bogom.

Reči Dimitrija Smirnova podsećaju nas na to da su sveštenici tu da nas podsećaju na veće ciljeve, na veće istine i na večnu ljubav koja nas povezuje sa Bogom. U vremenu kada su zemaljske brige i materijalni problemi često u prvom planu, potrebno je podsetiti se da je crkva tu da nas vodi ka nebeskim visinama, prema carstvu Božijem, gde nema ni bola, ni tuge, ni plača, već večni život u zajedništvu sa Bogom.