Duhovna riznica 27.07.2024 | 13:32

BESEDA CARIGRADSKOG PATRIJARHA: Udružimo glasove s papom u podršci olimpijskom primirju

Izvor: Religija
Autor: Saša Tošić
BESEDA CARIGRADSKOG PATRIJARHA: Udružimo glasove s papom u podršci olimpijskom primirju
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

U Crkvi Svete Petke na obali Zlatnog roga u Istanbulu patrijarh Vartolomej služio je liturgiju, nakon koje je podsetio na važnost očuvanja tradicije mira i izrazio nadu u skorašnji prekid ratova koji se vode širom sveta.

Posle liturgije koju je služio u Crkvi Svete Petke u istanbulskom kvartu Pikridi, carigradski patrijarh Vartolomej održao je besedu, izražavajući zahvalnost Bogu i Svetoj Petki, zaštitnici ove pravoslavne zajednice. Patrijarh je istakao važnost očuvanja bogate tradicije i pobožnosti inspirisane hodočašćima i hramovima Konstantinopolja.

U svojoj besedi patrijarh Vartolomej je naglasio značaj Svete Petke, koja je, kroz Božju milost, savladala tirane i služi kao podsetnik da se hrišćani moraju boriti sa žarom i verom.

SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Carigradski patrijarh Vartolomej

Osvrćući se na zvanično otvaranje Olimpijskih igara u Parizu, carigradski patrijarh je naglasio značaj olimpijskog primirja i izrazio svoju iskrenu nadu za kraj ratova i uspostavljanje mira, posebno u Ukrajini i na Bliskom Iistoku.

- Pridružimo glasove papi Franji u podršci olimpijskom primirju - poručio je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh je uputio srdačan pozdrav svima sabranima i preneo duboku ljubav Carigradske patrijaršije prema njenoj duhovnoj deci širom sveta. Ova beseda, ispunjena duhovnim porukama i molitvama za mir, ostavila je dubok utisak na sve prisutne, podsećajući ih na važnost vere, tradicije i zajedništva u ovim izazovnim vremenima.