Duhovna riznica 10.08.2024 | 00:10

BOŽJA ZAŠTITA U TEŠKIM TRENUCIMA: Ova molitva za pomoć od neprijatelja ima neverovatnu moć

Izvor: Religija/SPC
Autor: Saša Tošić
BOŽJA ZAŠTITA U TEŠKIM TRENUCIMA: Ova molitva za pomoć od neprijatelja ima neverovatnu moć
shutterstock.com

Kada se izgubi svaki oslonac, Psalam 11 nudi svetlost, utehu i nadu u borbi protiv unutrašnjih i spoljašnjih neprijatelja, podsećajući nas na snagu božanske intervencije u momentima najvećih izazova i iskušenja.

U tamnim trenucima, kada se čini da su svi puti zatvoreni, a neprijatelji neumoljivi, psalmi pružaju svetlost i nadu. Psalam 11, poznat i kao Molitva Bogu za pomoć od neprijatelja, donosi izraze dubokog očajanja i potpunog oslanjanja na Božiju pomoć.

"Ne mogu da se nosim sa sobom niti sa neprijateljem, ti, Gospode, pomozi!" Ova molitva nije samo poziv u pomoć, već i priznanje vlastite slabosti i potrebe za božanskom intervencijom. U trenutku kada zidovi vlastitih granica ne mogu da izdrže, a misli i greh preplavljuju srce, molitva postaje jedini oslonac. I dok duša vapi za spasom i izlazom iz "blata bezakonja", ona se obraća Gospodu, tražeći oslobađanje i snagu.

Freepik
Molitvenik

Molitva Bogu za pomoć od neprijatelja - Psalam 11

Ne mogu da se nosim sa sobom niti sa neprijateljem,

Ti, Gospode, pomozi! (1, 42, 108)

Niko ne može isceliti bolest moju, osim onoga koji poznaje dubine srca.

Koliko sam puta polagao granice i podizao zidove između sebe i greha! Ali je misao moja prestupala granice i volja moja podrivala zidove, jer granice nisu bile opasane strahom Božijim, i zidovi nisu bili osnovani na iskrenom pokajanju.

I opet kucam na dveri da bi mi se otvorile; ne prestajem da molim da bih dobio ono što tražim; i stida nemam ištući od tebe pomilovanje, Gospode.

Gospode, spasitelju moj! Zašto si me ostavio? Umilostivi se nada mnom, Ti jedini čovekoljubivi.

Spasi me, grešnog, Ti – jedini Bezgrešni.

Istrgni me iz blata bezakonja mojih da ne potonem u njih zanavek; izbavi me iz čeljusti neprijatelja koji, kao lav ričući, hoće da me proguta.

Podigni silu tvoju i dođi da me spaseš. Blesni munjom tvojom i uništi snagu njegovu da bi poražen strahom pobegao od lica tvoga, jer u njemu nema snage da bi stajao pred tobom i pred licem onih koji te ljube. Čim ugleda znamenje blagodati tvoje, dopada straha od tebe i sa stidom se udaljuje od njih.

I sada, Vladiko, spasi me, jer Tebi pribegoh!

Psalam 11 je odjek unutrašnjeg borbenog krika koji traži božansku pomoć u trenucima najveće neizvesnosti i pretnje. Kroz izraze dubokog pokajanja i vere, ova molitva nas podseća na neprekidnu potrebu za Božijom prisutnošću u našem životu. U trenutku kada neprijatelji deluju kao nepremostive prepreke, ona nam daje snagu da se suočimo s izazovima, verujući u Božiju pomoć i spasenje koje nadmašuje sve ljudske napore.