Duhovna riznica 12.08.2024 | 00:10

SPAS KADA POGREŠIMO: Molitva za oproštaj greha ima neverovatnu moć

Autor: Saša Tošić
SPAS KADA POGREŠIMO: Molitva za oproštaj greha ima neverovatnu moć
Shutterstock

Usrdna želja upućena Gospodu, kao i naše pokajanje, otvaraju put ka izbavljenju od sagrešenja i spasenju duše.

Dok se u tišini hrama čuje zvuk molitvenog šapata i treperi svetlost zapaljenih sveća, vernici se u dubokom razmišljanju okreću ka Bogu, tražeći oproštaj i milost. U današnje vreme, ispunjeno iskušenjima i padovima, čovek žudi za očišćenjem i spokojem. U toj potrazi za unutrašnjim mirom, Molitva za oproštaj greha iz Molitvenika SPC postaje putokaz na duhovnom putu, vraćajući vernika u naručje Božje ljubavi i milosti.

„U ruku Tvojeg prevelikog milosrđa, o Bože moj, predajem dušu i telo moje“, ova rečenica iz Molitve za oproštaj greha obuhvata svu dubinu čovekovog smirenja pred licem Boga. Ova molitva, kao snažan izraz pokajanja, vodi ka dubokom razmišljanju o svojim delima i mislima, podsećajući na neophodnost neprestanog pokajanja i traženja oproštaja.

Shutterstock
Molitvenik

Molitva za oproštaj greha

U ruku Tvojeg prevelikog milosrđa, o Bože moj, predajem dušu i telo moje, osećanja i reči, savete i misli moje, dela moja i sva kretanja moje duše i života mojega, dan i čas izdisanja mog, prestavljenje moje, upokojenje duše i tela moga.

Ti, o Svemilostivi Bože, čiju Blagost i Nezlobivost ne mogu da prevaziđu ni svi gresi sveta, primi mene, od svih ljudi najgrešnijeg, u ruku zaštite Tvoje i izbavi me od svakog zla, očisti mnogobrojna bezakonja moja, podaj ispravljenje zlom i okajanom mojemu življenju i izbavljaj me od budućih teških grehova, kako ničim ne bih povredio Tvoje čovekoljublje. Njime pokrivaj moju nemoć od besova, strasti i zlih ljudi.

Neprijateljima vidljivim i nevidljivim zapreti, rukovodeći me putem spasenja dovedi me Tebi, pristaništu mojem i završetku želja mojih. Daj mi končinu hrišćansku, mirnu, sačuvaj me od duhova zlobe, i na Strašnom Tvom Sudu budi milostiv slugi Tvome i prisajedini me sa desne strane zajedno sa Tvojim blagoslovenim ovcama, da zajedno s njima slavim Tebe, Tvorca moga, u vekove. Amin!

Put ka spasenju nije lak, ali u njegovoj srži leži vera u Božju milost i ljubav koja prevazilazi sve grehe ovog sveta. Za vernika, ova molitva predstavlja izvor nade i utehe, učvršćujući ga u uverenju da će, kroz iskreno pokajanje, pronaći put ka večnom životu i spasenju duše. Međutim, ne treba zapostaviti ni ispovest pred sveštenikom, ni Svetu tajnu pokajanja.